Novosti

Ljetno radno vrijemeObjavljeno 19/06/2019

Ljetno radno vrijeme knjižnice traje od 24.6. do 30.8.2018. god.


Ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: 7 - 15 sati (građa se izdaje 8-12
sati i 12,30-14,30 sati)

Srijeda: 12-20 sati (građa se izdaje do 19)

Subota: 8 - 13 sati (građa se izdaje do 12,30)

Naručena građa iz vanjskog spremišta vadi se idući dan kad radimo prije
podne od 8 do 9 sati.

« Povratak na novosti

Od slova do notaObjavljeno 31/05/2019

Iza svake uspješnog opere, operete ili mjuzikla stoji odlična priča. To malo dramsko djelo naziva se libreto.
Prema definiciji libreto (tal. libretto: knjižica) je dramsko-poetski tekst za glazbeno-scensko djelo (opera, opereta, musical), ali i za veće vokalno-instrumetalne skladbe (oratorij, kantata). Često se objavljuje kao zasebna knjižica, a uz sadržaj djela može sadržavati i obavijesti o autorima (skladatelji, libretist), izvedbi, izvoditeljima (pjevači, orkestar, plesači i dr.) i tehničkom osoblju koje je pripremilo određenu produkciju. Libreto se piše prema posebnim kriterijima kako bi bio podoban za uglazbljenje i redovito je kraći od govorena dramskog teksta.
Poznato je da je skladatelj Richard Wagner napisao libreto za sva njegova djela. Aleksandar Serov, ruski skladatelj, također je imao isti talent. Nažalost, zasluge libretista često se previde. Iako su rijetki od njih, kao što su William Gilbert i Arthur Sullivan, stekli slavu zbog suradnje sa slavnim skladateljima, u većini slučajeva skladatelj opere ili operete ugrabi svu slavu za završeno djelo, dok libretist ostaje široj javnosti gotovo nepoznat. Jedan od njih je Pietro Metastasio na čijih je stotinjak libreta u XVIII. st. skladano gotovo tisuću opera.
Povijesni libreti danas su značajan dokumentacijski izvor o povijesti glazbenog kazališta i uprizorenja pojedinih djela. Važne zbirke libreta čuvaju se u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Britanskoj knjižnici u Londonu, knjižnici S. Cecilia u Rimu, zakladi Cini u Veneciji te u drugim knjižnicama u Beču, Münchenu, Sankt Peterburgu, New Yorku, Bologni i Parizu. Najveća zbirka libreta u Hrvatskoj čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.
U zbirci Biblioteca Provinciale dell'Istria (Pokrajinska knjižnica Istre) Sveučilišne knjižnice u Puli nalaze se brojna blaga, pa tako i libreta poznatih opera i opereta. Na maloj izložbi Od slova do nota, autorice Ornele Žerić, izloženo je dvadesetak djela. Među njima nalaze se ona koja su napisali Arrigo Boito, L.M. Piave, Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Izložbom smo pokušali skrenuti pozornost sa skladatelja glazbenog djela na autora libreta i na taj način prikazati njihovu važnost.


 

« Povratak na novosti

Probni pristup na JoVE Journal do kraja godineObjavljeno 24/05/2019

JoVE je vodeći izdavač znanstvenih video resursa, s misijom povećanja produktivnosti istraživanja i obrazovanja u medicini i inženjerstvu. Od 2006.g. JoVE je proizveo više od 10.000 videozapisa koji pokazuju eksperimente snimljene u laboratorijima na vrhunskim istraživačkim institucijama (MIT, Harvard, Berkeley), a dostavljaju se na adrese 1.000 ustanova širom svijeta. Ujedno je i jedini časopis s recenziranim videozapisima, IF pokazuje 1,184 za STEM discipline.

Primjeri članaka u otvorenom pristupu su:

- biokemija -

- kemija -

- tehnika -

- ekologija -

- genetika -

- bioinžinjering -
 

« Povratak na novosti

Predavanje Krešimira Vunića “Three Visions, Three Enigmas”Objavljeno 21/05/2019

"Three Visions, Three Enigmas" naslov je predavanja kojeg će održati anglicist Krešimir Vunić u četvrtak 30.5. u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. U sklopu predavanja Vunić će čitati poeziju Emily Dickinson, Thomasa Hardya i W.H. Audena.Odlika je najveće poezije svojevrsno proširenje našega razumjevanja onoga što nas zaista čini ljudima: jezik. Da bi postigla taj cilj mora nas izbaciti iz 'zone komfora' u kojoj prevladavaju (pogotovo u naše tehnokratsko doba) utilitarna potreba za 'informacijom' i prenošenjem poruka i slika.

Čitanje i interpretacija velike poezije (pogotovo kao samotan čin van bilo kakvih institucijonalnih okvira) nam pruža mogućnost da vraćamo jezik svojim izvorima i da čujemo riječ u svojoj punini. Oslanjanjem na djela gore spomenutih pjesnika ovo izlaganje je pokušaj da osluškujemo kako poezija postiže taj cilj.

Krešimir Vunić je između 2007. i 2013. god. djelovao na Odjelu za anglistiku na Sveučilištu u Zadru, a od 2014. drži nastavu na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

« Povratak na novosti

Zoran Skala: Globalno zatopljenje i mentalno ledeno dobaObjavljeno 02/05/2019

Globalno zatopljenje i mentalno ledeno doba naslov je predavanja kojeg će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati Zoran Skalau četvrtak 9.5.2019. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Organizatori predavanja su Sveučilišna knjižnica u Puli i Društvo bibliotekara Istre, koje projekt Zelena knjižnica aktivno provodi već devetu godinu.

Preostalo nam je desetak godina za provođenje mjera kojima bi se (možda) moglo spriječiti da klimatske promjene pređu u nezaustavljiv proces pogoršanja koji bi mogao značiti da će Zemlja postati neprikladna za opstanak ljudske vrste. Upozorenja znanstvenika su jasna, ali reakcije nema. Kao da se upozorenja odnose na neki drugi planet, a ne na životne prilike već rođene djece. U uvodnom izlaganju pokušat će se ukazati na korijenske uzroke kriznog stanja u kojem se nalazimo, kako je nastala naša mentalna blokada zbog koje ne reagiramo na jasne egzistencijalne prijetnje, koji se narativi moraju promijeniti i koji se pozitivni procesi promjena već događaju u svijetu i kod nas, a o kojima se nedovoljno zna. Nakon uvodnog izlaganja uslijedit će razgovor s publikom.

Fotografija Zelena knjižnica.
Zoran Skala je umirovljenik koji je svoj radni vijek proveo u petrokemijskoj industriji i prostornom planiranju. Tematikom održivosti bavi se već više od 20 godina. Još uvijek je aktivan na području permakulture, tranzicije i na podizanju svijesti javnosti o nužnosti prelaska na održivi način življenja. Već devet godina na Radio Rijeci održava emisiju “Skalanada – U potrazi za novom normalnosti”.

« Povratak na novosti

Predstavljanje hrvatskog prijevoda zbornika Upoznati Antonija SmaregliuObjavljeno 02/05/2019

Sveučilišna knjižnica u Puli i Društvo Smaregliana pozivaju vas na predstavljanje hrvatskog prijevoda zbornika Upoznati Antonija Smaregliu u petak 3.5. u 19 sati u Spomen-sobi Antonija Smareglie (Augustov prolaz 3).

Sudjeluju: Denia Mazzola Gavazzeni, urednica i Ivana Paula Gortan Carlin, muzikologinja.

Ovom se manifestacijom obilježava 165. godišnjica Smareglina rođenja, 90. godišnjica smrti, kao i 15. godišnjica djelovanja Spomen-sobe Antonija Smareglie.

« Povratak na novosti

Radno vrijeme uoči UskrsaObjavljeno 15/04/2019

U petak 19.4. radimo do 12 sati, a u subotu 20.4. ne radimo. 

 

Sretan Uskrs!

« Povratak na novosti

Ograničena posudba građe iz Zavičajne zbirke HistricaObjavljeno 02/04/2019

Građa iz Zavičajne zbirke Histrica će se zbog revizije, od 1. travnja 2019. god. do daljnjega, moći koristiti samo u knjižnici. 

Zavičajna zbirka "Histrica" sadrži djela o Istri, djela autora iz Istre i djela koja su do g. 1945. objavljena u Istri. Početni dio fonda zbirke nastao je izdvajanjem iz fonda Biblioteca Provinciale dell'Istria 1950-ih godina.

Zbirka sadrži oko 15.000 svezaka monografija, oko 2.200 svezaka časopisa i 384 naslova novina. Oko 80% fonda čine publikacije s područja duhovnih znanosti, posebno povijesna građa (oko 35% fonda).

Publikacije objavljene do g. 1945. pretežito su na talijanskom jeziku (budući da je Istra od 1918. do 1943. godine bila u sastavu Kraljevine Italije), a manjim dijelom na hrvatskom i na njemačkom jeziku, dok je većina kjižnične građe koja je objavljena nakon g. 1947. (kada je Istra priključena Hrvatskoj) na hrvatskom jeziku. Iz 16. stoljeća je oko 100 naslova knjiga.

Između ovih ističemo 27 naslova (u 34 sveska) tzv. Flacijana - djela Matije Vlačića Ilirika (Mathias Flacius Illyricus, 1520.-1575.), rođenog u Labinu, koji je u Njemačkoj djelovao kao reformator (npr. Clavis Scripturae sacrae, Basel 1580.-1581.).

« Povratak na novosti

Izložba “Kalliope Austria” i predavanje “Dvije Alme” muzikologinje Marijane PintarObjavljeno 01/04/2019

Muzička akademija u Puli i Sveučilišna knjižnica u Puli u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb pozivaju vas na otvorenje izložbe KALLIOPE AUSTRIA: Žene u društvu, kulturi i znanosti i na predavanje DVIJE ALME: Dramatične sudbine dviju žena muzikologinje Marijane Pintar u srijedu 3.4.2019. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.


 

« Povratak na novosti

Predstavljanje knjige “ESEJI I ZAPISI” Stepana VukušićaObjavljeno 23/03/2019

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, Čakavski sabor Žminj i Sveučilišna knjižnica u Puli predstavljuju novi naslov Eseji i zapisi u ediciji Istra kroz stoljeća, knjigu koja poznatoga jezikoslovca i književnika prof. dr. sc. Stjepana Vukušića predstavlja i kao esejista, polemičara, prevoditelja. Predstavljanje će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 28.3. u 12 sati u Maloj čitaonici.

Uz autora sudjeluju: Vanesa Begić, Daniel Načinović i urednik knjige Boris Domagoj Biletić.

Dobro došli!

« Povratak na novosti

Riješeni problemi s internetomObjavljeno 12/03/2019

Otklonjen je kvar u sustavu koji je uzrokovao višednevni problem s internetskom vezom u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Ispričavamo se zbog otežanog poslovanja od 7. do 12.3.2019. godine. 

« Povratak na novosti

Otežano poslovanje zbog problema s internetomObjavljeno 11/03/2019

Sveučilišna knjižnica u Puli otežano posluje od četvrtka 7. ožujka zbog kvara u sustavu koji je prouzročio nemogućnost povezivanja s internetom. Budući da skoro cijelo poslovanje knjižnice ovisi o internetskoj vezi, molimo korisnike za razumijevanje do popravka kvara. Hvala. 

« Povratak na novosti

Koncerti u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019.Objavljeno 30/01/2019

Ove godine se Sveučilišna knjižnica uključuje u Noć muzeja (1.2.2019.god.) samo na lokaciji Spomen-soba Antonia Smareglie (Augustov prolaz 3; pored Foruma) gdje će se održati koncerti studenata pjevanja, harmonike i klavira Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s početkom u 18, 19 i 20 sati.

Nakon koncerata, posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati Spomen-sobu i slušati snimke glazbe Antonia Smareglie.
Ulaz je besplatan. Kako bi osigurali svoje mjesto možete se predbilježiti telefonski ( 052/388-831) ili putem elektroničke pošte (adresa: skpu@unipu.hr).
 

1. Koncert u 18 sati

S. Rahmanjinov: Etida „Slika“ op. 33 no. 8
Laura Marin, klavir, II. godina
Mentorica: doc. dr. art. Charlene Farrugia Bozac

G. B. Pergolesi: Ogni pena più spietata
A. Dvořak: Má píseň zas mi láskou zní. Moderato, Op. 55 Nr. 1
(„Cigánské melodie“)
Ema Delač, alt, I. godina
Chiara Jurić, umj. sur.
Mentorica: doc. mr. art. Sofija Cingula

attr: A. Stradella: Pietà, Signore
I. pl. Zajc: Et incarnatus est („Missa Solenne“, As dur, op. 5, br. 43)
F. P. Tosti: Ideale (Carmelo Errico)
Lovro Matešin, bariton, II. godina
Chiara Jurić, umj. sur.
Mentorica: doc. mr. art. Sofija Cingula

L. Bernstein: I Hate Music
    My Name is Barbara
    Jupiter Has Seven Moons
    I Hate Music
    A Big Indian and a Little Indian
    I'm a Person Too
Ana Mikac, sopran, IV. godina
Chiara Jurić, umj. sur.
Mentorica: doc. mr. art. Sofija Cingula


2. Koncert u 19 sati

D. Scarlatti: Sonata u G-duru K.103
Daniela Zgrablić, klavir, I. godina
Mentorica: doc. dr. art. Charlene Farrugia Bozac

A. Scarlatti: Qual mia colpa… Se delitto e l’adorarti
G. F. Handel: Ombra mai fu - arija Xerxesa iz opere Xerxes
Vilma Grazia Žmak, mezzosopran, I. godina
Umjetnička suradnja: Sandro Vešligaj, v.as.
Mentorica: doc. art. Marija Kuhar Šoša

J. Hatze: Suzi
K. Odak: Mura
Georgie Goldin, sopran, apsolvent
Umjetnička suradnja: Sandro Vešligaj, v. as.
Mentorica: doc. art. Marija Kuhar Šoša

P. Londonov: Scherzo-Toccata
Petar Hlašč, harmonika, III. godina
mentor: Ivan Šverko, v. as.

V. Zolotarjov: Rondo capriccioso
Kvintet harmonika:
Stjepan Horvat, Ivor Javor-Korjenić, Julijan Škraban, Mario Đura i Silvio Grden
Mentor: doc. mr. art. Franko Božac

 

3. Koncert u 20 sati

A. Ginastera: Tri argentinska plesa Op.2
Ana Žalac, klavir, IV. godina
Mentorica: doc. dr. art. Charlene Farrugia Bozac

G. Verdi: Non t'accostare all'urna („Sei romanze“)
G. B. Mazzaferrata: Presto, presto, io m'innamoro
Lana Živčić, sopran, I. godina
Umjetnička suradnja: Sandro Vešligaj, v.as.
Mentorica: red. prof. art. Lidija Horvat Dunjko

G. Giacomelli: Sposa, son disprezzata („La Merope“)
(attr. A. Vivaldi: „Bajazet“)
S. Rahmanjinov: Ne poi krasavica pri mne
G. Puccini: O mio babbino caro („Gianni Scchicchi“, Lauretta)
Irina Subašić, sopran, I. godina
Umjetnička suradnja: Sandro Vešligaj, v. as.
Mentorica: red. prof. art. Lidija Horvat Dunjko

F. Liszt: Simfonijska poema No.6 "Mazeppa"
Andrea Rojnić i Ana Žalac, klavir četveroručno
Mentorica: doc. dr. art. Charlene Farrugia Bozac
 

« Povratak na novosti

Produkcija studenata solo pjevanjaObjavljeno 17/01/2019

Muzička akademija i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pozivaju vas na koncert koji će se održati u utorak 22.1.2019. godine u 17 sati u Spomen-sobi Antonia Smareglie (Augustov prolaz 3, Pula). Ulaz je slobodan ali zbog ograničenog prostora molimo vas da se najavite (052/388-831 ili skpu@unipu.hr). 

Sudjeluju:
Vilma Grazia Žmak, mezzosopran, 1. godina
Marija Ticl, sopran, 2. godina
Patrik Andreja, bas-bariton, 3. godina
Georgie Goldin, sopran, apsolvent

Nastavnik: Doc. art. Marija Kuhar Šoša
Umjetnički suradnik: Sandro Vešligaj, v.as.

« Povratak na novosti

Zimsko radno vrijemeObjavljeno 09/12/2018

Od 17.12.2018. do 4.1.2019. knjižnica će raditi od 8 do 16 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Građa se izdaje 8-12 sati i 12,30-15,30 sati, a naručena građa iz vanjskog spremišta vadi se idući dan od 8 do 9 sati.

Dane 24. i 31.12. knjižnica će raditi od 8 do 12 sati, a 27. i 28.12. od 8 do 15 sati.

 

Djelatnici Sveučilišne knjižnice u Puli žele vam sve najbolje za Božić i Novu godinu!

« Povratak na novosti

Građanska inicijativa Labina i Istre promotor civilnog društva i ekološke svijesti građana : pregledObjavljeno 06/12/2018

OVDJE možete preuzeti publikaciju Lucijana Mohorovića Građanska inicijativa Labina i Istre promotor civilnog društva i ekološke svijesti građana : pregled dosadašnje društvene i znanstveno-istraživačke aktivnosti.

« Povratak na novosti

50. obljetnica Znanstvenog skupa “SUSRETI NA DRAGOM KAMENU”Objavljeno 27/11/2018

50. obljetnica Znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu obilježit će se 30.11. u 12 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. U prigodnom programu sudjeluju: Miroslav Bertoša, Bruno Krajcar, Saša Mirković, Marija Petener-Lorenzin i Mirko Urošević

Susreti na dragom kamenu, znanstveni su skup utemeljen 1968. godine radi proučavanja književnog, publicističkog i gospodarskog djela Mije Mirkovića (Mate Balote) te proučavanja gospodarskih, kulturnih i društvenih problema Istre u širokom kontekstu. Nazvan je po Balotinoj pjesmi (iz 1931. god.) i zbirci pjesama Dragi kamen (objavljenoj 1938. god.).

« Povratak na novosti

Nagrada „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijeljena Ivanu KraljevićuObjavljeno 15/11/2018

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo svoju je Nagradu „Tibor Tóth“ za 2018. godinu dodijelilo višem knjižničaru Ivanu Kraljeviću iz Sveučilišne knjižnice u Puli, kojega je za Nagradu kandidirala Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Tóth“ u znak javnog priznanja koje se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr. sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

U obrazloženju odluke navodi se da se Odbor rukovodio time da dobitnik nagrade treba, poput Tibora Tótha, pružati doprinos kako na znanstvenom i stručnom planu tako i u praktičnom djelovanju te imati određenu dimenziju više u svom ukupnom djelovanju u području informacijskih znanosti i djelatnosti koje će biti prepoznato kao korisno od stručne i šire zajednice.
Viši knjižničar Ivan Kraljević voditelj je Posudbenog i informacijskog odjela Sveučilišne knjižnice u Puli i aktivan je član Društva bibliotekara Istre, čiji je bio i predsjednik u dva mandata, a ujedno je i član Glavnog odbora Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD). Od 2015. godine član je Stručnog odbora HKD-a i prvi predsjednik Radne grupe za zelene knjižnice. Veliki doprinos Ivana Kraljevića razvoju hrvatskoga knjižničarstva jest pokretanje i vođenje prvoga hrvatskog projekta „Zelena knjižnica“ u Istri, koji od 2011. godine širi svijest javnosti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša. Brojne i raznovrsne programske aktivnosti održane u sklopu istarskoga projekta oblikovale su model knjižničnih „zelenih“ programa te potaknule razvoj sustavnih i kontinuiranih takvih programa na nacionalnoj razini, u svim vrstama knjižnica. U akciju se uključilo 200-tinjak knjižnica i knjižničarskih udruga. Ove godine u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se i Prva međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama. Svemu tome uvelike je pridonijelo i djelovanje Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, čiji je inicijator i prvi predsjednik također bio Ivan Kraljević. Autor je nekoliko stručnih radova na temu zelenih knjižnica, a održao je i više izlaganja na knjižničarskim konferencijama i drugim skupovima. Član je uredništva mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva te urednik mrežnih stranica Sveučilišne knjižnice u Puli, Društva bibliotekara Istre i Zelene knjižnice, pa i tim svojim radom sustavno promiče ulogu informacijskih znanosti i djelatnosti u društvu, te povećava vidljivost knjižnica i jača njihov ugled u društvu.
Izvan struke bavi se autorskom glazbom, a na pulskom radiju vodi autorsku radijsku emisiju o istarskoj urbanoj glazbenoj sceni.
Zbog svega navedenoga, a što ukazuje na kvalitetu postignutih rezultata istraživanja i stručnog rada, te osobnu radoznalost, profesionalnu predanost, otvorenost suradnji, okrenutost povezivanju starih s novim područjima informacijskog djelovanja, kao i omogućavanju prijenosa znanja na mlađe i starije generacije, odlučeno je da dobitnik nagrade za 2018. bude
Svečana dodjela nagrade održala se u srijedu 14. studenoga 2018. u Zagrebu, u prostorima Mađarskoga kulturnog društva Ady Endre, čiji je Tibor Tóth bio dugogodišnji član i predsjednik. 

« Povratak na novosti

Skraćeno radno vrijeme 31. listopadaObjavljeno 29/10/2018

U srijedu 31.10.2018. godine knjižnica će raditi do 12 sati.

« Povratak na novosti

Mjesec hrvatske knjige u Sveučilišnoj knjižniciObjavljeno 18/10/2018

Sveučilišna knjižnica u Puli se uključuje u Mjesec hrvatske knjige 2018. godine (15. listopada – 15. studenoga) ovim sadržajima:

  • 17.10. u 18 sati - predavanje dr. Nikhila M. Dongarkara - Ayurveda - znanost o životu
  • 18.10. u 18 sati - Sendy Osmičević predstavlja ZMAG-ovog projekt Društvena banka sjemena uz razmjenu sjemena (organizira: Društvo bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena knjižnica)
  • 19.-25.10. - izložba Austrijska Pula na fotografijama Aloisa Beera (DOM HRVATSKIH BRANITELJA)
  • 2.- 9.11. - Izložba o Carskoj i kraljevskoj mornarici u Puli (DOM HRVATSKIH BRANITELJA)
  • 5.11. - 10.11. - vraćanje knjiga bez zakasnine
  • 15.11. - besplatan godišnji upis u knjižnicu.

« Povratak na novosti

Predstavljanje projekta „Društvena banka sjemena“ uz razmjenu sjemenaObjavljeno 15/10/2018

Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević predstavit će ZMAG-ov projekt „Društvena banka sjemena“ i održati razmjenu sjemena u sklopu projekta Zelena knjižnica u četvrtak 18.10. 2018. godine u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

U organizaciji Društva bibliotekara Istre i ZMAG-a održat će se razmjena sjemena namijenjena OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se tradicijske sorte sjemena iz organskog uzgoja. Razmjena sjemena pruža mogućnost živog kontakta među vrtlarima i razmjene informacija o sortama. Ujedno jača mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i kako svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

U sklopu razmjene sjemena predstavit će se novi hvalevrijedan ZMAG-ov projekt „Društvena banka sjemena“. Cilj ovog projekta je stvaranje Društvene banke sjemena u vlasništvu svojih članova, koja će biti otvorena za javnost, za proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, a čije će glavne aktivnosti biti usmjerene na očuvanje i uzgoj lokalnih tradicijskih sorti sjemena koje će se razmnožavati, dijeliti i prenositi budućim generacijama.


Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević magistrirala je urbano šumarstvo, zaštitu okoliša i prirode. Završila je 72-satni tečaj permakulture i permakulturnu akademiju, te odradila stručno osposobljavanje u ZMAG-u. Zaposlena je u ZMAG-u kao voditeljica sjemenarskih i vrtnih aktivnosti, a trenutno radi kao projekt-menadžer na projektu “Društvena banka sjemena”.

« Povratak na novosti

Predavanje “Ayurveda - Znanost o životu”Objavljeno 12/10/2018

Predavanje Ayurveda - znanost o životu održat će 17.10. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli renomirani dr. Nikhil M. Dongarkar, izvorni ayurvedski liječnik iz Indije i predstavnik Sri Sri Ayurvede Europe. Sri Sri Ayurveda je preko Art of Living fondacije dostupna i u Hrvatskoj.

Ayurveda je od Svjetske zdravstvene organizacije priznata kao jedan od najstarijih sustava liječenja. Ayurvedski sustav medicine star je više od 5.000 godina, a sama riječ Ayurveda znači «znanost o životu». Ayurveda je specifična po svom cjelovitom i individualnom pristupu svakoj osobi uz namjeru da se ukloni korijenski uzrok problema, a ne samo simptomi bolesti.
Bitne komponente ayurvedske medicine su pravilna prehrana usklađena s tjelesnim tipom osobe te smirivanje misli i jačanje živčanog sustava uz primjenu ayurvedskih tretmana i tehnika kao što su meditacija, yoga i vježbe disanja.


Građani će na predavanju moći upoznati drevnu vedsku medicinu, njezine osnovne principe te će biti u prilici postavljati pitanja doktoru.

« Povratak na novosti

Emeraldova radionica na FET-uObjavljeno 09/10/2018

Emerald Publishing poziva zainteresirane na radionicu Emerald Guide to Getting Published koja će se održati na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli 10.10.2018. god. u dvorani 402 od 11,35 do 13,10. Radionicu vodi Radka Krivankova iz Emerald Group Publishing.

Teme:

How to get published in the right journal
How to target your work more effectively
What editors and reviewers actually look for
Rankings and how important they are to your research
The key questions that make or break a paper
How to peer review your own work
The secrets of revision
 

« Povratak na novosti

Obilježavanje 120. godišnjice rođenja Mije Mirkovića (Mate Balote)Objavljeno 28/09/2018

Sveučilišna knjižnica u Puli 28. 9. 2018. godine, povodom obilježavanja 120. godišnjice rođenja akademika, ekonomista, povjesničara, sociologa, književnika i novinara Mije Mirkovića (Mate Balote), organizira vodstva spomen-sobom Mije Mirkovića za djelatnike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i sve zainteresirane posjetitelje.

Uz upoznavanje s Mirkovićevom privatnom knjižnicom, posjetitelji će ovom prilikom moći poslušati čitanje ulomaka iz Balotinih djela, poslušati reprodukcije njegovih uglazbljenih pjesama na čakavštini te audio zapise sjećanja Mirkovićevih suvremenika.

Vodstva se planiraju održavati od 8 do 14 sati.
Dobrodošli!
 

« Povratak na novosti

Probni pristup ProQuest bazi podatakaObjavljeno 18/09/2018

Probni pristup ProQuest bazi podataka dostupan je od 18. rujna do 1. listopada.

Dostupne su ove kategorije:

Health Research Premium Collection
SciTech Premium Collection
Social Science Premium Collection.

« Povratak na novosti

Zadnja stanica putovanja - polica Sveučilišne knjižniceObjavljeno 11/09/2018

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizira na Brijunima 13.-16.9.2018. međunarodnu konferenciju „Borders and Crossings“, skup posvećen kulturi i povijesti putovanja. Sveučilišna knjižnica pridružuje se organizaciji konferencije izložbom knjiga putopisa iz svog starog fonda u prostoru na adresi glavne zgrade Knjižnice, Herkulov prolaz 1, dana 15.9. od 16 do 19 sati.Ljudi su oduvijek putovali, prvotno zbog preživljavanja, a kasnije zbog radoznalosti. Putovanje je osnovni oblik širenja spoznaje upoznavanjem nepoznatoga. Istočna obala Jadranskog mora od davnina je bila glavni prometni put koji je povezivao srednju Europu i istočno Sredozemlje, sjever Europe s jugom. Kad je u 15. st. ponovno počelo rasti zanimanje za klasične tekovine, hodočasnici koji su opet duž istočne obale Jadrana putovali prema Svetoj Zemlji i natrag, širili su predodžbu o našim starinama u Europi.

Putopisi su nastali u renesansi, u vrijeme velikih otkrića, kao kronike jednog kraja nastale u kratkom vremenskom razdoblju kao putni dnevnici. Izvještaj Cristofoa Columba o putovanju na zapad te ono Cortesovo o pokoravanju Meksika su putopisi, no nisu književna djela, jer su prvotno bili povjerljivo štivo vojnih stožera, da bi naknadno postali izvorom podataka povjesničarima. Putopisi španjolskih osvajača ili ranijih rimskih vojskovođa postali su nacionalne mitologije. Tako se Gaj Julije Cezar nije mogao nadati da će njegov izvještaj putopisnog karaktera De bello Gallico jednom postati temelj nacionalnog ponosa kasnije romaniziranih potomaka tada pobijeđenih Gala. Starozavjetni bijeg iz Egipta je također putopis, jedan od najsudbonosnijih u cijeloj svjetskoj povijesti, zbog jedinstvenog slučaja da je Bog darovao stanovitu zemlju nekom narodu, što nije poznato u mitologiji. Slično je i sa poslanicama apostola, koje pokazuju stilska svojstva putopisa.

Najuzbudljiviji putopisi, gotovo vječni svojim mitskim djelovanjem; uopće nisu umjetnička književna djela. Putopise su pisali prirodoslovci Humboldt i Darwin, povjesničar umjetnosti Winckelmann, pa i Goethe kad je opisao Italiju. Danas ih pišu turistički novinari, naročito blogeri, te influenceri na Instagramu sa svojim fotografijama i filmovima na YouTube-u, što sve pridonosi turističkom reklamiranju destinacije. Prije fotografija putopisci se nisu zadovoljili samo time da opišu neku stranu zemlju, već su slikali njezine krajolike, spomenike te zemljovide.

Istra i Dalmacija oduvijek su prolaznicima bile najzanimljivije pokrajine Hrvatske. U djelima koja su bliska putopisnoj literaturi poznate su još u vrijeme klasične starine, kao u epu o Argonautima Apolonija Rođanina iz 3. st. p.n.e. U Knjižnici su sačuvane knjige o putovanjima brodova Austro-ugarske mornarice koji su plovili pred 130 godina, a na neka od njih isplovili su iz pulske ili fažanske luke. Obišli su Novaju Zemlju u Arktičkom oceanu, Čile, Brazil i Argentinu, zapadnu Afriku, istočnu Afriku, Bliski Istok, Cejlon, Indiju, Himalaje, Pamir, Tibet, Kinu i Japan. Na polici nam stoji i knjiga o putovanju oko svijeta na koji je krenuo brod talijanske mornarice prije 150 godina, a austrijski je LLoyd izveo putovanje u Australiju. Možemo vidjeti podatke kako su zemlje SAD-a izgledale pred više od stotinu godina, onovremene zanimljivosti o Meksiku, Peruu, Mongoliji, Sudanu, te knjigu izdanu u Parizu 1785.g. koja donosi dnevnik kapetana Jamesa Cooka sa trećeg putovanja Pacifikom koje je trajalo od 1776. do 1780.g. Inače, brodski su dnevnici imali važnu ulogu u razvoju engleskog romana, što je vidljivo u Gulliverovim putovanjima J. Swifta.
Kurioziteti su knjiga o putovanju automobilom od Pekinga do Pariza koje je 1917.g. trajalo 60 dana, te druga o ruti putovanja Marka Pola u Kinu iz 1847.g. Isto tako možemo isčitavati kako su u natjecanju za osvajanje Južnog pola kapetan Robert Falcon Scott i Roald Amundsen svladavali prepreke na putu.

Ne trebamo otići do arhiva gradova New Yorka, Londona, Rima, Pariza, Graza, Marseja ili Genove da bi pogledali njihov plan grada od pred stotinu godina, možemo ih pregledati i ovdje, ako se potrudimo naći ih. I koliko god prenosili znanje na mlađe kolege djelatnike u Knjižnici, svejedno svatko od njih iz početka otkriva sve skrivene zakutke i stara znanja. Mada postoje uredni zapisi na kataloškim karticama o postojanju neke knjige (neovisno o internetu), svaka se nova generacija iz početka oduševljava knjigama „pronađenima“, ponovno otkrivenima na spremištu.

Najstarija putopisna knjiga koju smo našli na policama Knjižnice je iz 1718. g. – geografski opis sardinskog kraljevstva povjesničara Jean Rousseta de Missya, tiskana u Kelnu na francuskom, danas naravno vidljiva i na Google-u.
Tek je mali broj putopisa koji opisuju Istru (njih 20-tak) pohranjen kod nas, puno ih je više pohranjeno u drugim knjižnicama u Europi, dalje od Istre. Danas imamo mogućnost uvida u tekstove koji opisuju naše krajeve jer je dosta knjiga već digitalizirano i dostupno na taj način, tako da smo do sada sastavili popis nekih 150 knjiga o Istri koje se mogu čitati na internetu, a koje fizički ne postoje u Istri. U biti trebamo mijenjati dosadašnju paradigmu o tome da smo kroz povijest bili neka nepoznata periferija Europe, zadnja stanica putovanja prije Orijenta, jer nas je Europa upoznavala već pred nekih 500 godina, a sada možemo i čitati o tome. U svakom slučaju, još jednom se ovim izvorima potvrđuje kako Istra i naši krajevi nisu kroz povijest bili nepoznata periferija; Europa nas je imala na temelju čega poznavati.

Najstariji putopis o Istri kod nas je Wiedemannovo lutanje istarskom obalom (Streifzüge an Istriens Küsten) iz 1805.g. tiskan u Beču, njegova je najpoznatija knjiga. Worldcat katalog pokazuje da je imala još 10 izdanja, a danas i digitalno.
Zanimljiva nam je i knjiga Alexandera von Goracuchija - Die Adria und ihre Küsten iz 1863. o putovanju Jadranom. Mjerio je temperaturu mora, opisao ljekovita svojstva morske soli, istražio dno i alge, koralje i školjke, delfine i danas vrlo rijetku sredozemnu medvjedicu.

Najstariji putopis na našem jeziku o Istri je - Istarski puti, posljednje i opsegom najveće djelo Franje Horvata Kiša. Knjiga je objavljena u Zagrebu 1919. Kastavštinom, Ćićarijom i Pazinštinom putovao je i bilježio svoje dojmove u ljeto 1912. te 1914.g. Najstarije hrvatsko izdanje je Putositnice Antona Nemčića Gostovinskoga tiskano 1845.g. u Zagrebu, kanonsko djelo našeg romantizma. Nastalo je po uzoru na Sentimentalno putovanje L. Sternea, te svjedoči o relevantnim europskim dometima hrvatske romantičarske proze.
            

Saznaj više

« Povratak na novosti

Skraćeno radno vrijeme 14.8.2018. god.Objavljeno 13/08/2018

U utorak 14.8.2018. god. knjižnica će raditi skraćeno do 13 sati.

« Povratak na novosti

Ljetno radno vrijeme 26.6.-31.8.2018.Objavljeno 18/06/2018

Ljetno radno vrijeme knjižnice traje od 26.6. do 31.8.2018. god. 


Ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: 7 - 15 sati (građa se izdaje 8-12 sati i 12,30-14,30 sati)

Srijeda: 12-20 sati (građa se izdaje do 19)

Subota: 8 - 13 sati (građa se izdaje do 12,30)

Naručena građa iz vanjskog spremišta (signature do 105.000 i do II-5.288 te 125.000-126.999) vadi se idući dan kad radimo prije podne od 8 do 9 sati.

* U subotu 23.6.2018. god. ne radimo.

« Povratak na novosti

Boris Pavlin. Energija u rukama građanaObjavljeno 08/06/2018

Energija u rukama građana naslov je predavanja kojeg će održati dr.sc. Boris Pavlin u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 14.6.2018. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Zanima li vas razvoj, investiranje ili korištenje obnovljivih izvora energije?
Želite li se kao građani uključiti u proces energetske tranzicije i postići stvarne promjene u razvoju energetike?

Zelena energetska zadruga (ZEZ) želi građanima omogućiti sudjelovanje u planiranju, odlučivanju, izgradnji i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, te sudjelovanje u podjeli dobiti. Kroz svoje djelovanje ZEZ potiče razvoj društvenog poduzetništva u energetici, utječe na ravnopravnost društva i očuvanje okoliša. Sve je to moguće kroz energetske zadruge i prvenstveno građansku energiju čiji će koncepti i primjeri iz prakse biti predstavljeni kroz predavanje, a već su davno prepoznati i primjenjuju se u Europi i svijetu.

Stručnjak za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u zgradarstvu. Bavio se istraživačkim radom na području održivih energetskih tehnologija. Jedan od osnivača ZEZ-a, gdje je danas zaposlen, te razvija i radi na projektima održive energije i zajednica.

« Povratak na novosti

Mitopeja predstavljaObjavljeno 04/06/2018

Izdavačka kuća Mitopeja promovirat će svoja izdanja "Medvjed i Slavuj" Katherine Arden i "Pokopani div" nobelovca Kazua Ishigura 7.6. u 19 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Ulaz je slobodan.

« Povratak na novosti

Započela javna rasprava o prijedlogu Strategije razvoja Sveučilišne knjižnice u Puli 2018.-2020.Objavljeno 17/05/2018

Pozivaju se svi zainteresirani da svoje primjedbe i prijedloge na predloženi tekst Strategije razvoja Sveučilišne knjižnice u Puli 2018.-2020. pošalju putem e-mail adrese skpu-strategija@unipu.hr, najkasnije do 17. lipnja 2018. godine. Radnu verziju Strategije i obrazac za primjedbe i prijedloge možete preuzeti u nastavku.

« Povratak na novosti

Koncert i predstavljanje zbornika o Antoniju SmaregliObjavljeno 03/05/2018

Pozivamo Vas na predstavljanje zbornika o Antoniju Smaregli

u petak, 4. svibnja 2018. u 18 h u Spomen-sobi Antonija Smareglije
(Augustov prolaz 3, pored Foruma)

i na koncert posvećen A. Smaregli

u subotu 5. 5. 2018. u 19,00 h u Zajednici Talijana Pule - Comunita' degli
Italiani di Pola, Carrarina 1
(Ulaz besplatan.)

 

---PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA---

Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Društvo Smaregliana povodom 164. obljetnice rođenja skladatelja
Antonija Smareglije imaju čast pozvati vas na predstavljanje zbornika Conoscere Antonio Smareglia (2017.) i kompaktnog diska opere La Falena (2018.).

Sudjeluju: sopranistica Denia Mazzola Gavazzeni - urednica zbornika "Conoscere Antonio Smareglia" i interpretkinja naslovne uloge u operi „La Falena“ doc. dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin.

 

---KONCERT---

Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Društvo Smaregliana organiziraju koncert povodom 164. obljetnice rođenja skladatelja Antonija Smareglije.

Izbor glazbenih ulomaka iz opere „La Falena“

Denia Mazzola Gavazzeni, sopran 
Han Jihye, klavir
Sudjeluje: KUD-SAC „Lino Mariani“

« Povratak na novosti

Koncert u Spomen-sobi Antonija SmareglijeObjavljeno 28/04/2018

Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom i Studentskim centrom priređuje koncert koji će se održati u Spomen-sobi Antonija Smareglije (Augustov prolaz 3 – pored Foruma) u ponedjeljak 30.04.2018. u 18 sati.
 

Koncert

Produkcija studenata pjevanja u klasi
doc.art. Marije Kuhar Šoša

umjetnički suradnik: Sandro Vešligaj, v.as. (klavir)
Vladimir Gorup, v.as. (harmonika)
Georgie Goldin, sopran
Marija Ticl, sopran
Patrik Andreja, bas-bariton


 

« Povratak na novosti

Probni pristup - Proquest Abi/Inform collection, Social Science Premium Collection i Ebook centralObjavljeno 24/04/2018

Poštovani,

izdavač *Proquest* je za Sveučilište u Puli otvorio probni pristup na svoje baze za razdoblje od 20.04.2018. - 01.06.2018. godine.

Dostupne su slijedeće baze:

*ABI/INFORM Collection -* business and economics

*Social Science Premium Collection*

Pristup je omogućen putem linka:

https://trials.proquest.com/trials/trialSummary.action?view=subject&trialBean.token=YM5B9QQ0AWPETD3X8XVZ

Također, omogućen je i pristup na platformu Ebook Central.
Pretraživanje je moguće putem slijedećeg linka:

https://ebookcentral.proquest.com/lib/unipuhr

Na platformi je moguće slobodno pretražiti i čitati knjige, poglavlja knjiga i slično, no za preuzimanje i ispis željenog sadržaja potrebno je kreirati korisnički račun na računalu unutar IP raspona matične institucije kako bi se platformu moglo neometano koristiti i putem udaljenog pristupa. Također potrebno je na računalo instalirati Adobe Digital Editions.

« Povratak na novosti

Budućnost knjige - literarni natječaj za sve pričoljupceObjavljeno 12/04/2018

Bez panike!

Volimo knjige, volimo priče i 23.travnja 2018. od 18 do 23 h obilježavamo Noć knjige.

Pozivamo sve pričoljupce na sudjelovanje u natječaju za najbolju, najmaštovitiju, najoptimističniju kratku priču na temu Budućnost knjige. Priče mogu biti napisane rukom ili računalno. Možete ih osobno donijeti u Sveučilišnu knjižnicu u Puli, Herkulov prolaz 1 ili poslati e-mailom na ornelaz@unipu.hr ili sbrhanic@unipu.hr do petka 20. travnja 2018. godine. Nagradit ćemo vrijednim knjigama i besplatnim upisom u knjižnicu one koji napišu najbolje priče.

I to nije sve.

Iste večeri možete pogledati izložbu knjiga na temu budućnosti, odabrati onu koja vam se sviđa ili onu koju još niste čitali. Čitat ćemo ih zajedno. Izložbu postavljaju Ornela Žerić i Sonja Brhanić.

Kad ogladnimo, napravit ćemo pauzu i počastiti se. Čime? Neka to bude iznenađenje.

Veselimo se Vašem dolasku! 

« Povratak na novosti

Razmjena sjemena i predavanje Silvije Kolar-Fodor: Vrtlarenje u skladu s prirodomObjavljeno 03/04/2018

Vrtlarenje u skladu s prirodom naslov je predavanja Silvije Kolar-Fodor kojeg će održati u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 5.4.2018. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Na predavanju ćete saznati kako (i zašto) uzgajati vlastitu zdravu hranu bez primjene pesticida i mineralnih gnojiva. Predavačica Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt, otkriti će vam prirodne metode povećanja plodnosti tla, kako kreirati vrt koji je otporniji na bolesti, nametnike i na klimatske promjene te kako u njemu uzgojiti obilje zdrave hrane.

U sklopu predavanja biti će organizirano i kratko predstavljanje upravo izdane knjige “Vrtlarenje u skladu s prirodom” autorice Silvije Kolar-Fodor koja će se moći kupiti nakon predavanja. Cijena knjige je 129 kn.

NA RAZMJENE SJEMENJA se pozivaju posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme s udrugom Biovrt i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.

 

Više na http://zk.dbi.hr/silvija-kolar-fodor-vrtlarenje-u-skladu-s-prirodom/

« Povratak na novosti

Radno vrijeme uoči UskrsaObjavljeno 27/03/2018

Petak, 30. ožujka: 8 - 12 sati

Subota, 31. ožujka: ne radimo

« Povratak na novosti

Otvoren pristup na Emerald eJournals PremierObjavljeno 22/03/2018

obavještavamo vas da je otvoren pristup na Emerald eJournals Premier na nacionalnoj razini za cijelu hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu.

 

Emerald eJournals Premier je multidisciplinarna baza koja uključuje preko 170,000 članaka i međunarodnih istraživanja u više od 300 časopisa od kojih je više od 270 indeksirano u Web of Science i Scopusu.

 

Ova zbirka časopisa pokriva područja društvenih znanosti (ekonomije, obrazovanja, menadžmenta, knjižničarstva i dr.), javnog zdravstva i socijalne skrbi, kao i značajan broj časopisa iz područja tehničkih znanosti.

 

Popis dostupnih časopisa preuzmite ovdje.

 

Sve eventualne probleme s pristupom možete prijaviti na kontakt baze@nsk.hr ili na brojeve telefona 01 6164 172, 01 6164 300.

« Povratak na novosti

Predavanje Cvijete Biščević - Urbana permakultura: kultiviranje gradaObjavljeno 12/03/2018

Urbana permakultura: kultiviranje grada naslov je predavanja permakultune dizajnerice Cvijete Biščević kojeg će održati u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 15.3.2018. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Može li uzgoj hrane promijeniti ekološki otisak potrošača? Može li se hrana uzgajati i u gradu? Kako pospješiti bioraznolikost u urbanoj sredini i približiti prirodne cikluse urbanom identitetu? Mogu li gospodarenje biološkim otpadom i pravilna briga o tlu postaviti temelje zdrave kulture i ekonomije? Kako vratiti život u degradirana tla, a samim time i u hranu koju jedemo? Možemo li obnoviti lokalni hidrološki ciklus? A gdje ćemo pohraniti sav taj višak atmosferskog ugljika?

Gradovi su najveći potrošači resursa, te ujedno i najveći zagađivači. U RH gotovo 60% stanovnika već živi u gradovima, a u sljedećih nekoliko desetljeća očekuje se porast urbanog stanovništva u odnosu na ruralno. Promišljanje cjelovitih rješenja za izazove koji predstoje kritično je za izgradnju održivog okruženja koje podržava život ljudi a da pri tom ne ugrožava druge vrste i nužne funkcije ekosustava. Međutim, upravo ti izazovi predstavljaju i prilike za regeneraciju i kultiviranje raznolikosti.

Cvijeta Biščević je permakulturna dizajnerica i edukatorica s urbanističko-arhitektonskom pozadinom. Od 2012. godine istražuje praktična rješenja za održivu svakodnevicu koja mogu osnažiti pojedinca i ojačati socijalnu koheziju. Sudjelovala je u pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a posebnu strast razvila je prema kompostiranju i mikroorganizmima. Aktivno promiče unapređenje prehrambenog sustava kroz povećanje bioraznolikosti i regeneraciju krajolika, kako urbanih tako i ruralnih.

« Povratak na novosti

Poteškoće s telefonskom centralomObjavljeno 23/02/2018

Trenutno imamo problem s telefonskom centralom. Posudbeni i informacijski odjel možete dobiti samo na broj 052 388 832 ili nas možete kontaktirati e-poštom (skpu@unipu.hr).  Hvala na razumijevanju.

« Povratak na novosti

RILM - Répertoire International de Littérature Musicale - probni pristup baziObjavljeno 05/02/2018

Sveučilištu Jurja Dorbile u Puli omogućen je probni pristup putem EBSCOhosta na *RILM (**Répertoire International de  Littérature Musicale) do 2. ožujka 2018.*

*RILM *objavljuje opsežnu bibliografiju muzičkih tekstova koja je  neophodna svjetskoj glazbenoj istraživačkoj zajednici. Danas RILM sadrži  više od 950.000 zapisa na 143 jezika iz 178 zemalja.

http://search.ebscohost.com 

« Povratak na novosti

IzložbaObjavljeno 25/01/2018

Sveučilišna knjižnica se i ove godine pridružila manifestaciji Noć muzeja. Ovogodišnja tema glasi "Muzeji i sport - brže, više, jače - citius, altius, fortius.." U skladu s ovogodišnjem temom, Sveučilišna knjižnica će kroz izložbu "Sport kroz stare knjige i časopise" dati svoj doprinos manifestaciji. Izložbu su uredile i postavile Žerić Ornela i Frančić Damjana.

« Povratak na novosti

Koncerti studenata Muzičke akademijeObjavljeno 25/01/2018

U sklopu obilježavanja Noći muzeja 2018. godine

 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli,

Muzička akademija i Sveučilišna knjižnica

imaju čast pozvati Vas na

Koncerte studenata Muzičke akademije

koji će se održati

u petak, 26. siječnja u 19:00, 20:00 i 21:00 sat u Spomen-sobi Antonia Smareglie, Augustov prolaz 3, Pula (uz Forum)

 

Bilo bi nam osobito zadovoljstvo kad biste nam se pridružili na koncertima.

Ulaz je besplatan. Zbog ograničenog broja mjesta molimo da rezervirate mjesto pozivom na telefon (052) 213 888 (gđa Lena Rojnić) ili putem elektroničke pošte: lrojnic@unipu.hr

S poštovanjem,

Bruno Dobrić, voditelj Sveučilišne knjižnice

                

Program triju koncerata u Spomen sobi Antonia Smareglie:

 

19 h

A. Scarlatti:                  O cessate di piagarmi

J. S. Bach:                    Schafe können sicher weiden– arija iz Kantate BVW 208

Marija Ticl – sopran, 1.godina

 

A. Scarlatti:                  Se tu della mia morte

F. Schubert:                 Frühlingstraum, op.89. br.11.

Georgie Goldin – sopran, 4. godina

 

J. Haydn:                     Schon eilet froh der Ackermann – arija iz oratorija «Die

Jahreszeiten»

W. A. Mozart:              Deh, vieni alla finestra arija Don Giovannia iz opere «Don

Giovanni»

Patrik Andreja – bariton, 2. god

 

 

E. Granados:                Mañanica era

K. Odak:                      Mura

Georgie Goldin

 

S. Romberg:                 Will you remember

Marija Ticl i Patrik Andreja

 

Mentorica: doc. art. Marija Kuhar Šoša

Umjetnički suradnik: Sandro Vešligaj, v.as.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

20 h

E. Granados:                Španjolski ples br. 5 

Marija Golub, IV. god

 

J. S. Bach:                   Preludij i fuga u gis-molu, WTK I.

B. Lorentzen:               Tears

Noel Dožić, III. god

 

D. Scarlatti:                 Sonata u G-duru, K2

J. S. Bach:                   Fuga u g-molu

Petar Hlašč. II. god.

Mentori: Ivan Šverko, v.as.

doc. art. Dražen Košmerl

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

21h

 

J. S. Bach:                               Preludij i fuga u B-duru WTK I

Adalbert Marković:                  Golden Rocks in the Moonlight

Paulo Rušnov, II.god.

 

Valerij Beševli:                        Sonata-Capriccio, 1. stavak

Domenico Scarlatti:                 Sonata u d-molu K9

Franck Angelis:                        Etida na temu "Chiquilin de bachin" Astora Piazzolle

Sergey Voitenko:                     Revelation

Anatolij Belošicki:                   Španjolska suita, 4. i 5. stavak

Stjepan Horvat, II. god.

 

Mentor: doc. art. Dražen Košmerl

« Povratak na novosti

Noć muzeja 2018.Objavljeno 12/01/2018

Za Noć muzeja (26.1.2018.) Sveučilišna knjižnica će prirediti programe na tri lokacije: u Spomen-sobi Antonija Smareglije (Augustov prolaz 3), Mornaričkoj knjižnici (Dom hrvatskih branitelja, Leharova 1, 1. kat) i u Sveučilišnoj knjižnici (Herkulov prolaz 1).

 

PROGRAM

19:00 - 19:30 h  Spomen-soba A. Smareglije (Augustov prolaz 3): Koncert studenata Muzičke akademije

u Spomen-sobi Antonija Smareglije (Augustov prolaz 3) održat će se koncert studenata Solo pjevanja Muzičke akademije u Puli uz klavirsku pratnju. Nakon toga, do 01:00 h posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati Spomen-sobu i slušati snimke glazbe Antonija Smareglije

 

18:00 - 01:00 h  Mornarička knjižnica (Leharova 1, 1. kat) - razgledavanje knjižnice i izložbe o C. i kr. mornarici u Puli

U Mornaričkoj knjižnici (nekadašnjoj središnjoj knjižnici austrougarske mornarice) u Domu hrvatskih branitelja (Leharova 1, 1. kat) posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati knjižnicu (s izloženim knjigama o sportu) i izložbu o Carskoj i kraljevskoj mornarici u Puli

 

18:00 - 01:00 h  Sveučilišna knjižnica (Herkulov prolaz 1) – razgledavanje Spomen-sobe Mije Mirkovića

U Sveučilišnoj knjižnici (Herkulov prolaz 1) posjetitelji će moći razgledavati Spomen-sobu Mije Mirkovića (na 2. katu) te prigodnu izložbu starih knjiga o sportu (na 1. katu).

« Povratak na novosti

Antonio Smareglia - koncert vokalnih skladbiObjavljeno 28/12/2017

Sveučilišna knjižnica poziva vas 29. prosinca 2017. u 19 sati u Zajednicu Talijana u Puli (Circolo) na koncert posvećen istarskom skladatelju Antoniju Smaregliji.

Invito al concerto dedicato al Maestro Antonio Smareglia il 29 dicembre 2017, ore 19, Comunita'degli Italiani - Pola.

« Povratak na novosti

Zimsko radno vrijemeObjavljeno 08/12/2017

Od 18.12.2017. do 5.1.2018. god. radimo od 8 do 16 sati. Subote 23. i 30. prosinca ne radimo. Sretan Božić i Nova godina! 

« Povratak na novosti

Probni pristup – Bloomsbury eBook CollectionsObjavljeno 28/11/2017

Poštovani,

 

obavještavamo vas da je britanski izdavač Bloomsbury Publishing za Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zadru otvorio probni pristup na svoje zbirke e-knjiga, Bloomsbury eBook Collections.

 

Zbirke obuhvaćaju područje društveno-humanističkih znanosti i umjetničko područje, a sadrže više od 5.000 naslova.

 

Probni pristup traje do 20.12.2017.

« Povratak na novosti

Promocija knjige Nordijska mitologija Neila GaimanaObjavljeno 18/11/2017

Dođite 21.11. u 18 sati u Sveučilišnu knjižnicu u Puli na promociju hrvatskog izdanja knjige Nordijska mitologija Neila Gaimana, jednog od najprodavanijih i najomiljenijih proznih djela 2017. godine. Saznajte brojne zanimljivosti i pitajte sve što vas zanima, a moći ćete kupiti i vlastiti primjerak.

U nadahnutom prikazu mitološke baštine drevnih Vikinga – od stvaranja svijeta, preko pustolovina Odina, Thora, Lokija, ostalih bogova i božica Asgarda, te njihovih saveznika i neprijatelja, sve do Ragnaroka, smaka svega - Gaiman objedinjuje pripovijesti za koje znamo iz posrednih, često neuskladivih izvora, u cjelovit prikaz slike svijeta onih Nordijaca kojih odavno više nema, ali čiju ljudskost prepoznajemo. Kozmički moćno u početku i svršetku, Gaimanovo najnovije djelo glavninom je trajanja počesto urnebesno smiješno.

Uspjeh knjige iznenadio je i pisca i njegove nakladnike na engleskom jeziku, pa se prvo izdanje u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji u mnogim knjižarama rasprodalo unutar tjedan dana. Knjiga je mjesecima bila u vrhu ukupne ljestvice bestselera The New York Timesa, kao jedno od najvećih iznenađenja godine.

Nordijska mitologija prvi je naslov nove nakladničke kuće na hrvatskoj sceni - Mitopeje. Pokrenuo ju je i vodi Gaimanov dugogodišnji prevoditelj i prijatelj Vladimir Cvetković Sever, kao posve novu paradigmu pristupa izdavaštvu. Mitopeja je neovisna o knjižarskim lancima Republike Hrvatske, bili oni posrnuli ili ne, a posvećena je donošenju minuciozno dorađenih prijevoda lijepe književnosti nadahnute mitološkom baštinom na hrvatski jezik.
 

« Povratak na novosti

Enciklopedistika: izložba i predavanjeObjavljeno 10/11/2017

Čast nam je pozvati Vas na tematsku izložbu „Enciklopedije Sveučilišne knjižnice u Puli od 16. do 21. stoljeća“ koju ćemo organizirati u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Izložbu ćete moći pogledati u Studijskoj čitaonici (na prvom katu) od 25. 10. do 25. 11. 2017. godine. Ideja izložbe je predstaviti razvoj znanstvene misli od 16. do 21. stoljeća koji se može pratiti preko očuvanih referentnih priručnika Pokrajinske knjižnice Istre, Mornaričke knjižnice i općeg fonda Sveučilišne knjižnice.

Dana 13. 11. obilježit ćemo i Dan hrvatskih knjižnica, ali i 500. godišnjicu reformacije u svijetu, te ćemo na istom mjestu izložiti vrijedne i rijetke primjerke enciklopedija iz 16. i 17. stoljeća: enciklopediju „Historia Naturalis“ Plinija Starijega, „Clavis Scripturae S. seu de Sermone Sacrarum literarum“ Matije Vlačića Ilirika, 3. svezak „Die Ehre des Herzogthums Krain“ Janeza Vajkarda Valvasora.

Izložba je jednodnevna, te će se samo taj dan moći vidjeti odabrana izdanja. Program će također obogatiti predavanje dr. sc. Mauricija Levaka i politologa Gorana Prodana na temu „Istrapedia : internetska regionalna enciklopedija“ s početkom u 10:30 sati.

Fotografije

« Povratak na novosti

Skraćeno radno vrijeme povodom blagdana Svih SvetihObjavljeno 30/10/2017

U utorak 31. listopada 2017. god. Knjižnica će povodom obilježavanja blagdana Svih Svetih raditi skraćeno do 12.30 sati.

« Povratak na novosti

NaNoWriMoObjavljeno 27/10/2017

Sveučilišna knjižnica Pula po drugi put je domaćin svjetskom projektu NaNoWriMo, koji promovira pisanje i kreativnost. Cilj projekta je u roku od mjesec dana napisati roman od 50 000 tisuća rijeci.

NaNoWriMo, između ostalog vrednuje kreativnost, entuzijazam i odlučnost. Nastoji pružiti zajedništvo i ohrabrenje ljudima kako bi postigli svoje kreativne ciljeve te kako bi našli svoj novi svijet, na papiru i izvan mjega.

Uvodno predavanje održazi će Tea Gregorovič, Ornela Žerić I Sonja Brhanić 30. 10. 2017. u maloj čitaonici Sveučilišne knjižnice.

« Povratak na novosti

Besplatan upis i vraćanje knjiga bez zakasnineObjavljeno 27/10/2017

Sveučilišna knjižnica tradicionalno časti svoje korisnike povodom Mjeseca hrvatske knjige, a tako je i ovaj put. 

Od 6.11 do 11.11. možete vratiti knjige bez zakasnine, a 15.11. nudimo besplatan godišnji upis u knjižnicu (uvjet je da već niste član, odnosno da vam je isteklo članstvo i da osobno dođete u knjižnicu). 

« Povratak na novosti

Izložba Sa starih polica – književna djelaObjavljeno 27/10/2017

U Sveučilišnoj knjižnici u Puli otvorena je izložba Sa starih polica –književna djela, treća u nizu tematskih izlaganja knjiga iz stare Bibliotece Provinciale. Knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić odabrale su 85 književnih djela poznatih književnika, izdanja objavljenih od 1790. do 1915. godine. Comedie Carlo Goldonija iz 1790. godine najstarije je izloženo djelo. Jednako zanimljiva su i stara izdanja Notre-Dame de Paris iz 1831 Victora Hugoa, La Petite Fadette George Sand iz 1849., Germinal iz 1898. Emila Zole iz 1898., komplet djela Wlilliama Shakespearea iz 1858. te serija knjiga vrlo malog džepnog formata - od Frederica Schillera Ballate e liriche iz 1895. do Misteri novelle e liriche Lorda Bayrona iz 1890. Vrlo zanimljiva je i knjiga Index Librorum Prohibitorum iz 1850. godine, popis zabranjenih knjiga koje je Katolička crkva smatrala opasnima za sebe i za vjeru svojih članova. 

« Povratak na novosti

Enciklopedije Sveučilišne knjižnice u Puli od 16. do 21. stoljećaObjavljeno 27/10/2017

Čast nam je pozvati Vas na tematsku izložbu „Enciklopedije Sveučilišne knjižnice u Puli od 16. do 21. stoljeća“ koju ćemo organizirati u povodu Mjeseca hrvatske knjige. Izložbu ćete moći pogledati u Studijskoj čitaonici (na prvom katu) od 25. 10. do 25. 11. 2017. godine. Ideja izložbe je predstaviti razvoj znanstvene misli od 16. do 21. stoljeća koji se može pratiti preko očuvanih referentnih priručnika Pokrajinske knjižnice Istre, Mornaričke knjižnice i općeg fonda Sveučilišne knjižnice.

Riječ je o izboru najzanimljivije i najvrednije građe na navedenu temu.


Dana 13. 11. obilježit ćemo i Dan hrvatskih knjižnica, ali i 500. godišnjicu reformacije u svijetu, te ćemo na istom mjestu izložiti vrijedne i rijetke primjerke enciklopedija iz 16. i 17. stoljeća: enciklopediju „Historia Naturalis“ Plinija Starijega, „Clavis Scripturae S. seu de Sermone Sacrarum literarum“ Matije Vlačića Ilirika, 3. svezak „Die Ehre des Herzogthums Krain“ Janeza Vajkarda Valvasora.
Izložba je jednodnevna, te će se samo taj dan moći vidjeti odabrana izdanja.

Program će također obogatiti predavanje dr. sc. Mauricija Levaka i politologa Gorana Prodana na temu „Istrapedia : internetska regionalna enciklopedija“ s početkom u 10:30 sati.
 

« Povratak na novosti

Tomislav medak. Ekologija i tehnologija, spas ili propast?Objavljeno 10/10/2017

EKOLOGIJA I TEHNOLOGIJA, SPAS ILI PROPAST naslov je predavanja filozofa Tomislava Medaka kojeg će održati u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 12.10.2017. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Planetarna ekološka kriza karakterizirana klimatskim promjenama, masovnim izumiranjem životinjskih i biljnih vrsta, poremećajima Zemljinih biokemijskih ciklusa, topljenjem polarnih ledenih kapa i povećanjem razine mora posljedica su ljudskog djelovanja. Trenutno čovječanstvo na godišnjoj razini crpi 1.6 bioregenerativnih kapaciteta planete. S takvom razinom eksploatacije prirodnih resursa, gotovo da trebamo još jednu Zemlju, a neka društva i pet takvih planeta. Osjetno ljudsko djelovanje na Zemljine sustave započelo je industrijskom revolucijom, primjenom fosilnih goriva i ubrzanom ekspanzijom kapitalističkog načina proizvodnje, a drastično ubrzanje doživjelo je nakon Drugog svjetskog rata i ulazom nafte u masovnu primjenu. Te promjene u produktivnosti proizvodnje i ekonomskom rastu u velikoj mjeri omogućile su tehnološke inovacije. Progresivistički svjetonazor i tehno-znanost najvažniji su faktor ljudskog razvoja proteklih stoljeća.

U uvjetima ekološke krize taj prometejski svjetonazor nastavlja prevladavati. Iako je tehnologija dio problem, tehnologiju se vidi kao rješenje. Scenariji smanjivanja globalnih emisija CO2 na koje su dobrovoljno pristale zemlje potpisnice Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama pretpostavlja brzinu tehnološke inovacije, neprovjerene tehnologije i masovnost njihove primjene kakva nije poznata u prethodnim tehnološkim revolucijama. Može li četvrta industrijska revolucija biti brža od prethodnih i biti dovoljno brza da omogući duboku dekarbonizaciju i odvajanje ekonomskog rasta od iscrpljivanja Zemljinih prirodnih resursa?

Tomislav Medak će u izlaganju govoriti o ograničenosti ovog svjetonazora koji teške političke i ekonomske odluke prikriva uzdanjem u tehnološka rješenja. Govorit će o tim tehnologijama i znanstvenim kritikama uzdanja u njihov uspjeh, kao i pretpostavkama neograničenog ekonomskog rasta na ograničenom planetu. Spomenut će i  tehnologije koje mogu pomoći pri smanjivanju učinaka ekološke krize i izgradnje drugačijeg metaboličkog odnosa čovječanstva i planetarnog okoliša pod uvjetom da ekonomski rast više nije prioritet globalnog društvenog razvoja.

Tomislav Medak je član organizacijskog i uredničkog tima koji vodi teorijski program u zagrebačkom Multimedijalnom institutu/MAMA. Digitalni je knjižničar projekta Javna knjižnica/Memory of the World koji organizira aktivnosti digitalizacije i dijeljenja znanja u formi knjiga, časopisa i arhiva. Umjetnički djeluje u teatarskom kolektivu BADco. Istraživački se bavi političkom ekonomijom tehnologija i medija, intelektualnim vlasništvom i nejednakostima u ekonomiji znanja.

« Povratak na novosti

Probni pristup DE GRUYTER e-časopisimaObjavljeno 28/09/2017

Na računalima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli možete koristiti DE GRUYTER eJournal bazu u peridu od 27.9.2017 do 30.11.2017. god.
 

Više o bazi saznajte na https://www.degruyter.com/journals 

« Povratak na novosti

Valerije Vrček. (Prvi) biotehnološki mit – GMO ili kemija!Objavljeno 27/09/2017

(Prvi) biotehnološki mit – GMO ili kemija! naslov je predavanja prof. dr. Valerija Vrčeka kojeg će održati u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 5.10.2017. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Genetski modificirani (GM) usjevi proizvod su industrije straha. Dizajnirani su kao biotehnološko rješenje za zabrinutost ljudi zbog sve veće uporabe kemijskih sredstava, odnosno herbicida na poljima. Dobili su ultimativnu etiketu – ili GMO ili kemija!

Međutim, s pojavom genetski modificiranih usjeva naglo je porasla potrošnja glifozata u SAD-u, Kanadi, Argentini, a zbog niske cijene i u Europskoj uniji. GM-usjevi žive u kemijskoj simbiozi s glifozatom i jedine su biljke na svijetu kojima je ugrađen gen za otpornost prema tom herbicidu. Zbog toga su polja, na kojima se sije GM-sjeme, zatrovana glifozatom, koji se zadržava u tlu i do godine dana, a podzemnim se vodama raznosi do udaljenih područja. Glifozat je postao sveprisutna kemikalija pa je tako američko ministarstvo poljoprivrede 2011. godine objavilo da se glifozat nalazi u 90 posto uzoraka soje u dozama višim od 2 ppm-a, zatim je 2012. godine britanska

Agencija za hranu (FSA) otkrila da je 25 posto kruha na tržištu onečišćeno s više od 0,2 ppm-a glifozata, a prošle je godine bavarski Institut za okoliš objavio da se glifozat nalazi u gotovo svakoj pivi, i to u koncetracijama i do 300 puta većim od službeno dozvoljene količine za glifozat u vodi. Danas se najpopularniji i najprodavaniji herbicid na svijetu nalazi na „listi na odstrijel“. Njegova je tržišna sudbina ugrožena politički, medijski i znanstveno. Prošle su godine u Europskom parlamentu predstavnici država članica zahtijevali zabranu glifozata, no, zbog interesa agrokemijske industrije, dozvola je produžena za sljedećih 7 godina. Javna je tajna da je izglasani kompromis „poklonjeno vrijeme“ za prilagodbu europske poljoprivrede novim herbicidima. Drugim riječima, glifozatu su „odbrojane godine“, a marketinške poruke o „kralju herbicida“ pretvorene u – mitologiju.Valerije Vrček (1967.) redovni je profesor organske kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je 50-ak znanstvenih radova u vrhunskim svjetskim časopisima, sudjelovao je na međunarodnim znanstvenim skupovima te održao 50-ak javnih predavanja. Dobitnik je Nagrade Vladimir Prelog za organsku kemiju i prestižne stipendije njemačke Zaklade Alexandera von Humboldta. Nekoliko je godina radio na znanstvenim projektima na njemačkim sveučilištima u Ulmu, Muenchenu, na Institutu Max Planck u Muelheimu te na američkim sveučilištima u Tallahasseeu i New Havenu. Objavio je dvije knjige “Druga strana potrošačkog raja” i “GMO između prisile i otpora”.
Član je Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Vijeća za GMO Republike Hrvatske. Oženjen je i ima troje djece.

« Povratak na novosti

Mate Balota kao dio zajedniceObjavljeno 27/09/2017

Povodom obilježavanja 119. godišnjice rođenja Mate Balote, 28. 09. 2017. godine u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, za zainteresirane građane održat će se vodstva Spomen-sobom Mate Balote.

Uz vodstva, s početkom u 11 sati održati će se čitanje pjesama M. Balote na čakavštini i bilježenje priča i sjećanja na ovog poznatog književnika.

Pjesme će čitati gospođe Marija Sošić, Marija Maretić i Marija Peruško, pjesnikinje zavičajne poezije i članice literarne skupine „Marijada“.

Dokumetirane pjesme i priče, ostat će sačuvane kao dio Zbirke, a moći će ih se poslušati i prilikom stručnih vodstava te u Noći muzeja.

Vodstva se planiraju održavati cijeli dan (8 -14,30), s pauzom od 11-13 sati, kada je predviđeno čitanje poezije.

Pozivaju se svi zainteresirani da se odazovu ovom druženju.
 

« Povratak na novosti

Ljetno radno vrijemeObjavljeno 19/06/2017

26.6. - 1.9. 2017.

Ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: 7 - 15 sati (građe se izdaje do 14,30)

Srijeda: 12-20 sati (građa se izdaje do 19)

Subota: 8 - 13 sati (građa se izdaje do 12,30)

« Povratak na novosti

Probni pristup platformi Ebook CentralObjavljeno 31/05/2017

Obavještavamo vas da je izdavač Proquest za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli otvorio probni pristup na svoju platformu Ebook Central.

Pretraživanje je moguće putem slijedećeg linka: https://ebookcentral.proquest.com/lib/unipuhr

Na platformi je moguće slobodno pretražiti i čitati knjige, poglavlja knjiga i slično, no za preuzimanje i ispis željenog sadržaja potrebno je kreirati korisnički račun na raÄčunalu unutar IP raspona matične institucije kako bi se platformu moglo neometano koristiti i putem udaljenog pristupa. Također potrebno je na računalo instalirati Adobe Digital Editions.

Pristup je otvoren do 26. lipnja 2017.

« Povratak na novosti

Predavanje Sendy Osmičević o urbanoj permakulturiObjavljeno 25/05/2017

Permakulturistica i okolišna aktivistica Sendy Osmičević održat će predavanje o URBANOJ PERMAKULTURI u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 1.6.2017. god. s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

Mislili ste da je permakultura primjenjiva samo na selu? Tu smo mi da Vas razuvjerimo.
Po prvi put u povijesti, više od polovice stanovništva svijeta živi u gradovima, a permakultura je način stvaranja uravnoteženog ljudskog okoliša. Obzirom na suvremene koncepte življenja, permakultura nudi alate koji društvu i zajednici mogu osigurati samoodrživost, sretniji, ljepši način života u bliskoj vezi s prirodom. Ciljevi održivog urbanog življenja podržavaju ostvarenje potreba stanovništva, a da pri tome ne zagađuju okoliš. Priroda je sve savršeno dizajnirala, a na nama je da uočimo i naučimo smisao postojanja svega oko nas, te da ga oblikujemo prema našim potrebama a da je pri tom ne ugrožavamo.

Saznaj više...

« Povratak na novosti

OBILJEŽAVANJE 163. OBLJETNICE ROĐENJA SKLADATELJA ANTONIA SMAREGLIEObjavljeno 04/05/2017

5. 5. u 17 h
Spomen soba Antonia Smareglie
Augustov prolaz 3
koncert
Vokalna lirika A. Smareglie
izvođači: Sofija Cingula (mezzosopran) i Melita Lasek Satterwhite (klavir)

organizatori: Sveučilišna knjižnica i Muzička akademija Sveučilišta J. Dobrile u Puli


5. 5. u 18 h
Trg Forum
obilježavanje obljetnice rođenja skladatelja A. Smareglie
izvođači: KUD SAC Lino Mariani i gosti
 

« Povratak na novosti

Noć knjige u Sveučilišnoj knjižniciObjavljeno 22/04/2017

Ove godine odlukom organizatora manifestacije Noć knjige traje nešto duže, od 21. do 24. travnja 2017. godine. I dok se knjigoljupci nakon prvih Noći knjiga već bude, kod nas Noć tek počinje. U ponedjeljak, 24. travnja od 18 do 24 sata družit ćemo se uz knjige, neke donijeti, neke odnijeti, provjeriti svoje znanje o knjigama, čitati i slušati priče ili dijelove knjiga koje su postale dio nas.

18,00 – 24,00 sati Donesi/odnesi – razmjena knjiga
Imate li kod kuće knjige koje ste pročitali, želite ih pokloniti, višak su vam na pretrpanim policama... donesite ih u Sveučilišnu knjižnicu. Ono što vi više ne trebate možda će razveseliti nekog tko baš tu knjigu treba. A možda i među sakupljenim knjigama nađete nešto što bi voljeli imati. Cijena? 0 kuna.
20,00 sati Knjižni moljac – kviz za noćnoknjižnu zabavu
Provjerite svoje znanje iz književnosti i dobro se zabavite u veselom društvu.
21,00 Čitamo i slušamo
Možete čitati knjge iz našeg fundusa ili donesite sa sobom knjige koje su vam drage. Čitajmo i slušajmo zajedno.

Veselimo se Vašem dolasku!
 

« Povratak na novosti

Za sve je potrebno vrijeme - izložbaObjavljeno 22/04/2017

Prošlost, sadašnjost i budućnost povezuje vrijeme. Možemo na njega gledati povijesno, meteorološki, astronomski, fizikalno... Ponekad nam se čini da prolazi prebrzo ili presporo, da je lijepo ili teško, da mirno teče ili je uzburkano. Ponekad želimo da neki trenutak traje vječno, a ponekad bi bili sretni kad bi vrijeme što prije prošlo. Dok nešto čekamo čini nam se da vrijeme stoji na mjestu, a kad žurimo vjerujemo da trči ispred nas. Ipak, bez obzira koliko to htjeli, na njega ne možemo utjecati. Ono uvijek nezaustavljivo teče, a nama ostaje da mu se prilagodimo.
Najčešće gledamo u nebo i pitamo se kakvo će biti vrijeme. Što je starim i novim knjigama zapisano o vremenu možete pogledati od 24. travnja 2017. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, na izložbi priređenoj u sklopu 15. festivala znanosti. Autorice izložbe su Sonja Brhanić i Ornela Žerić.
 

« Povratak na novosti

Festival znanosti 2017.Objavljeno 14/04/2017

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli vas poziva na Festival znanosti koji će se održavati u Sveučilišnoj knjižnici od 25. do 28. travnja od 9 do 13 sati.

Doc dr. sc. Pustijanc, dr. sc. Kovačić i mr.sc. Barbić Domazet sa studentima Sveučilišnog Preddiplomskog studija Znanost o moru i
Učiteljskog studija su pripremile radionice za učenike u ukupnom trajanju od 50 minuta na temu ''Generacijsko vrijeme''.
Radionice su prilagođene učenicima od prvog razreda do osmog, stoga vas molim ako možete obavijestiti učitelje i nastavnike prirode i biologije o održavanju radionica kako bi mogli dogovoriti željeni termin.

Termine mozete dogovoriti kod:
Ines Kovacic ikovacic@unipu.hr 098652596 i
Emine Pustijanac edurmisi@unipu.hr 0958140166.

« Povratak na novosti

Bruno Motik. Biotektura (Zelena knjižnica)Objavljeno 13/04/2017

Diplomirani permakulturist Bruno Motik održat će predavanje o BIOTEKTURI u sklopu projekta Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 19.4.2017. god. u 18 sati. Predavanje je besplatno, a organizira ga Društvo bibliotekara Istre.

BIOTEKTURA – spoj arhitekture i živih elemenata sve je popularnija praksa u održivoj arhitekturi. Zeleni krovovi, vertikalni vrtovi i zelene fasade, sve su to elementi koji vraćaju život tamo gdje mu je mjesto – u prostor koji neposredno svakodnevno koristimo. Ovakve intervencije oplemenjuju prostor, povećavaju energetsku efikasnost zgrada, mijenjaju mikroklimu, pročišćavaju zrak, smanjuju razinu buke i jednostavno čine prostor ljepšim i ugodnijim. Zelene fasade i vertikalni vrtovi dobivaju sve više poklonika u svijetu i sve je češća njihova primjena na javnim i privatnim objektima. U urbanim prostorima često nemamo dovoljno prostora za vrtlarenje i uzgoj hrane. S druge strane gradski prostori obiluju čvrstim vertikalnim zidovima na kojima se mogu uspostaviti okomiti vrtovi!

Bruno Motik, permakulturni aktivist iz ZMAG-a

« Povratak na novosti

Radno vrijeme uoči UskrsaObjavljeno 10/04/2017

Petak, 14. travanj: 8 - 12 sati

Subota, 15. travanj: ne radimo

« Povratak na novosti

Scopus webinar - Rad, autor, metrikaObjavljeno 07/04/2017

Elsevier vas poziva na webinar koji će se održati 11. travnja 2017. godine za akademsku zajednicu. Webinar će se odnositi na prikaz raznih metrika koje su zastupljene u bibliografskoj i citatnoj bazi podataka Scopus.

11. travanj 2017. u 15 sati - Scopus - Rad, autor, metrika
https://attendee.gotowebinar.com/register/9035971655515451393

Webinari će se održati na hrvatskom jeziku. Za vrijeme webinara možete slobodno postavljati pitanja.

Scopus je bibliografska i citatna baza podataka koja indeksira časopise, serije knjiga, trade časopise i zbornike radova s konferencija iz svih područja znanosti. Uključuje izvore iz cijeloga svijeta, a indeksirano je 352 hrvatskih tekućih časopisa. Scopus sadrži preko 66 milijuna zapisa koji uključuju: 22748 recenziranih časopisa od kojih je 3476 u otvorenom pristupu, 7,7 milijuna radova s konferencija, 558 serija knjiga (s 34000 pojedinih svezaka knjiga) i preko 138000 knjiga te 28 milijuna patenata.
 

« Povratak na novosti

Filip Zoričić: Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika-50 godina poslijeObjavljeno 28/03/2017

U petak 31.ožujka u 13 sati podsjetit ćemo se tog važnog događaja u našoj povijesti kojeg obilježavamo još jednim predavanjem. Bit će riječi o posljedicama Deklaracije, pojedincima vezanim za njeno donošenje i protivnike odluka, ali i o početku Hrvatskog proljeća. Ujedno ćemo podsjetiti i na 175.godišnjicu Matice hrvatske i istaknuti važnost ove hrvatske kulturne institucije. Tema će dotaknuti i aktualnosti oko problematike jezika na našim prostorima.

Predavanje će održati prof. Filip Zoričić.

« Povratak na novosti

„NOVINE I ČASOPISI NA NJEMAČKOM JEZIKU U ISTRI (1871. – 1918.) - Pula, Opatija, Brijuni“Objavljeno 27/03/2017

Predstavljanje knjige dr. sc. Bruna Dobrića NOVINE I ČASOPISI NA NJEMAČKOM JEZIKU U ISTRI (1871. – 1918.) - Pula, Opatija, Brijuni održat će se 31.3.2017. u 18 sati u Crvenom salonu u Domu hrvatskih branitelja (Dobrilina 4).

Uz autora sudjeluju:

dr. sc. RUDOLF PREINERSTORFER (Beč),
DANIEL NAČINOVIĆ, književnik
i dr. sc. BORIS DOMAGOJ BILETIĆ, književnik.

« Povratak na novosti

Okrugli stol o Deklaraciji kao jezičnome, povijesnome, političkome i kulturološkome dokumentuObjavljeno 14/03/2017

Ogranak Mh u Puli, Filozofski fakultet u Puli i Sveučilišna knjižnica vas pozivaju na Okrugli stol o Deklaraciji kao jezičnome, povijesnome, političkome i kulturološkome dokumentu koji će se održati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli 17. ožujka 2017. u 11 sati. 

Govore:
- Izv. prof. dr. sc. Lina Pliško (filologinja)
- Stjepan Sučić (potpredsjednik Matice hrvatske)
- Izv. prof. dr. sc. Igor Duda (povjesničar)

Moderator:
Doc. Dr. sc. Daniel Mikulaco (predsjednik Ogranka Mh u Puli).


Osim Okruglog stola u knjižnici će se moći pogledati izložba povodom 50. obljetnice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika koju je postavila knjižničarka Sonja Brhanić.

« Povratak na novosti

Mala čitaonica nedostupna korisnicima zbog radovaObjavljeno 08/03/2017

Mala čitaonica Sveučilišne knjižnice u Puli i referentna građa koja se u njoj nalazi bit će nedostupni korisnicima zbog radova koji će potrajati desetak dana.   

« Povratak na novosti

Mendeley i Scopus webinariObjavljeno 14/02/2017

Elsevier Vas poziva na webinare koji će se održati od veljače do travnja 2017. godine za akademsku zajednicu. Webinari će se odnositi na Mendeley i Scopus.

Raspored webinara:
21. veljače 2017. u 15 sati - Mendeley - Kako preuzeti kontrolu na literaturom?
https://attendee.gotowebinar.com/register/8862233425162479874

14. ožujak 2017. u 15 sati - Scopus - Uvod u rad s bazom podataka
https://attendee.gotowebinar.com/register/8414651928310332673

11. travanj 2017. u 15 sati - Scopus - Rad, autor, metrika
https://attendee.gotowebinar.com/register/9035971655515451393

Webinari će se održati na hrvatskom jeziku. Za vrijeme webinara možete slobodno postavljati pitanja.

 

Prvi u nizu webinara koji će se održati je webinar o Mendeleyu.
Mendeley je besplatan program za upravljanje referencama i akademska društvena mreža koji pomažu znanstvenicima organizirati, dijeliti i pronalaziti radove te surađivati s drugim istomišljenicima u cijelom svijetu.
 
Za ostale webinare koji će se održati prijavite se na gore navedenim mrežnim poveznicama.

« Povratak na novosti

Otvorena javna rasprava o Strategiji Sveučilišne knjižnice u Puli 2017.-2020.Objavljeno 13/02/2017

Javna rasprava završava 10. ožujka 2017.

Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje primjedbe i prijedloge na predstavljeni tekst na adresu e pošte strategijaSKPU@unipu.hr


Radna verzija Strategije Sveučilišne knjižnice u Puli 2017.-2020.

Obrazac za primedbe i prijedloge

« Povratak na novosti

Pokrenut je postupak za odabir voditelja Sveučilišne knjižniceObjavljeno 06/02/2017

Knjižnični odbor Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli donijelo je odluku o pokretanju postupka za odabir pristupnika za voditelja Sveučilišne knjižnice. O postupku prijave, potrebnoj dokumentaciji i rokovima detaljnije pročitajte u tekstu odluke.

« Povratak na novosti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaustaObjavljeno 27/01/2017

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovim povodom će se u Sveučilišnoj knjižnici u Puli moći pogledati knjiga Il libro dei deportati, (vol. 1-4) Milano : Mursia, 2009.-2016. 

Knjigu je objavila milanska nakladnička kuća Mursia u suradnji s ANED – om, talijanskom Nacionalnom udrugom deportiranih u njemačke koncentracijske logore. Rezultat je višedesetljetnog istraživačkog rada u kojeg su uključeni preživjeli logoraši i znanstvenici, povjesničari sa Sveučilišta u Torinu.

Volumen 1., u tri opsežna toma, na 2.552 stranice, donosi imena 23.826 antifašista deportiranih u njemačke koncentracijske logore. Radi se o protivnicima fašizma s područja tadašnje Italije koji su nakon kapitulacije Italije 1943.g., pa sve do 1945. g. deportirani u logore smrti, najčešće Dahau i Mauthausen.
Popis deportiranih sadrži detaljne biografske podatke: imena i prezimena ljudi, datume i mjesta rođenja, vrijeme i mjesto uhićenja, logore u koje su upućeni s evidencijskim brojevima, logorske transfere ukoliko ih je bilo i podatak jesu li umrli u logoru, ili su oslobođeni.

S obzirom da su jednako opsežno istraženi dostupni povijesni izvori svih regija i gradova unutar talijanskih granica 1943.g., knjiga donosi i dragocjene biografske podatke deportiranih istarskih antifašista.   
 

« Povratak na novosti

Noć muzeja 2017.Objavljeno 25/01/2017

Ovogodišnja tema Noći muzeja – Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo – u potpunosti nam odgovara jer potiče suradnju s Muzičkom akademijom u Puli. Osim stručnih vodstava, organiziramo predavanja, slušaonice i koncerte na više lokacija. Jeste li čuli za koncert u nastavcima? E pa ove Noći ćete ga i čuti i vidjeti upravo kod nas! Dobro došli!

Program:
Lokacije 1.- 4. Sveučilišna knjižnica, Spomen-soba Mije Mirkovića, Pokrajinska knjižnica Istre (Biblioteca Provinciale dell`Istria), Memorijalna zbirka Eduarda Čalića


Glavna zgrada knjižnice:

18:00 – 1:00 Izložba Svirci, kantaduri i … ; stručno vodstvo

19:30, 21:00, 23:00 Koncert u nastavcima: Pjevamo Istru u Sveučilišnoj knjižnici
Koncert u nastavcima, koji se održava u više navrata tijekom noći u glavnoj zgradi Knjižnice, a u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli, naš je doprinos ovogodišnjoj glavnoj temi Noći muzeja.

20:00 Predavanje (u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli):
Lada Duraković: Glazba u Puli na razmeđu 19. i 20. stoljeća
U Puli su na razmeđu 19. i 20. Stoljeća, uz neka renomirana imena poput Franza Lehara i Antonia Smareglie, osjetan trag ostavili i brojni drugi ugledni glazbenici. Njihova su nam imena danas u potpunosti nepoznata. Tko su oni bili, u kojim su institucijama djelovali, je li njihov rad šira javnost cijenila i prepoznavala – odgovore na ova pitanja otkrit će nam doc.dr.sc. Lada Duraković na predavanju koje će se održati u Velikoj čitaonici Sveučilišne knjižnice.

20:30 – 01:00 Slušaonica Istarski glazbenici
 

Spomen-soba Mije Mirkovića – Mate Balote. U glavnoj zgradi Sveučilišne knjižnice smještena je Spomen soba ekonomista i književnika Mije Mirkovića koja sadrži knjige i predmete iz njegove ostavštine. U Noći muzeja će nam pomoći naša najmlađa volonterka Sara Dejanović, učenica trećeg razreda osnovne škole, od koje će posjetitelji moći čuti priče o putešestvijama Mate Balote (Rakalj, 1898. – Zagreb, 1963.), o njegovoj nadahnjujućoj čežnji za zavičajem, o ljubavi prema znanosti i književnosti, ali i prema vinu, te osobito prema pticama pjevicama...


Pokrajinska knjižnica Istre (Biblioteca Provinciale dell`Istria). Najstariji i najvredniji dio fonda Sveučilišne knjižnice ima svoje korijene u ovoj raritetnoj zbirci, pohranjenoj u Vanjskom spremištu u neposrednoj blizini glavne zgrade Knjižnice. Mirisi u kožu uvezanih knjiga, visoke police koje se gube u odsjaju pozlaćenih stranica, priče nekih drugih vremena koje šapuću pri otvaranju „okovanih“ korica... tek je dio iskustva koje vam pruža susret s ovom starom i vrijednom građom. Ovaj fundus možete pretražiti i na sljedećoj adresi: http://www.skpu.unipu.hr/pretrazivanje/pokrajinska
 

Memorijalna zbirka Eduarda Čalića. U posebnom dijelu Vanjskog spremišta Sveučilišne knjižnice smještena je Memorijalna zbirka povjesničara, publicista i novinara Eduarda Čalića (Marčana, 1910. – Salzburg, 2003.). Zbirka sadrži 784 znanstvene i publicističke knjige koje se bave istraživanjem nacizma, fašizma, antisemitizma, Holokausta te uzroka i posljedica Drugog svjetskoga rata. Pored zbirke, postavljena je i izložba koja dokumentira trnovit i zanimljiv životni put ovog „svjedoka stoljeća“, kako ga se nerijetko nazivalo. Više o Čalićevom životu i zbirci možete pročitati na: http://eduard-calic.info/index.php?uvodcalic2

 

Spomen-soba Antonia Smareglie (rodna kuća skladatelja na Forumu)
18:00 – 1:00 stručno vodstvo, 19:00 koncert u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli
19:00 – 19:30 Koncert: Glazba Europe iz Smaregline sobe
Sveučilišna knjižnica, u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli, organizira koncert Glazba Europe iz Smaregline sobe. Sudjeluju: mr.art. Elda Krajcar Percan, koja na klaviru izvodi Leharov valcer Le belle Polesane, te studenti Muzičke akademije u Puli: Patrik Andreja, Ana Mikac, Georgie Goldin i Tomislav Božičević, koji izvode djela Smareglie i Mozarta, uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja, v. as. i pripremu doc. art. Marije Kuhar Šoša.
Sveučilišna knjižnica već godinama skrbi o Smareglinoj ostavštini, a više o tome možete pronaći na sljedećoj adresi: http://www.smareglia.info/

Mornarička knjižnica, 18:00 – 1:00 stručno vodstvo
U Domu Hrvatskih branitelja u Puli smještena je Carska i kraljevska Mornarička knjižnica (K. u. K. Marine-Bibliothek), registrirani spomenik kulture RH. Osnovana na samom početku 19. st. bila je namijenjena potrebama austrijske (kasnije austrougarske) mornarice te je prikupljala knjige i periodiku s područja pomorstva i znanosti primijenjenih u pomorstvu. Njena burna povijest usko je povezana s burnom povijesti Istre... Podrobnije o povijesti Knjižnice i njezinu značaju pročitajte na sljedećoj adresi: http://www.skpu.unipu.hr/zbirke/mornaricka-knjiznica

18:30, 21:30, 22:30 Koncert: Muziciramo Istru – u Mornaričkoj knjižnici
U sklopu predstavljanja Mornaričke knjižnice, povodom glavne teme ovogodišnje Noći muzeja, organiziramo koncert u nastavcima, u suradnji s Muzičkom akademijom u Puli.

« Povratak na novosti

Pulski glazbeni život na razmeđi 19. i 20. stoljeca - Alfredo Martinz i Giulio SmaregliaObjavljeno 18/01/2017

Pozivamo vas na koncert

Pulski glazbeni život na razmeđi 19. i 20. stoljeća - Alfredo Martinz i Giulio Smareglia

u Spomen-sobi Antonija Smareglije, Augustov prolaz 3, u petak  20.01.2017. u 19 sati.

Ovaj koncert rezultat je studentskog projekta, realiziranog tijekom  prvog semestra ove akademske godine na Muzičkoj akademiji u Puli u  sklopu kolegija „Upoznavanje glazbene literature“. Projekt, u kojem su  sudjelovali studenti glazbene pedagogije, omogućio im je korištenje  znanja stečenih na različitim kolegijima tijekom studija. Studenti će  publiku upoznati s glazbenom svakodnevicom Pule na razmeđi 19. i 20.  stoljeća te izvoditi skladbe dvojice najuglednijih pulskih skladatelja  toga doba.

Domaćin koncerta je Sveučilišna knjižnica u Puli. 

« Povratak na novosti

Zimsko radno vrijemeObjavljeno 08/12/2016

Sveučilišna knjižnica od 19.12.2016. do 5.1.2017.god. prelazi na rad u jednoj smjeni - radnim danom od 8 do 16 sati. Subote 24. i  31.prosinca te 7. siječnja su neradne, a 23. i 30.12. knjižnica radi do 12 sati. Sretan Božić i Nova godina! 

« Povratak na novosti

Probni pristup u Oxford University PressObjavljeno 03/11/2016

U zbirci se može pronaći preko 300 naslova koji pokrivaju područja prirodnih, društvenih i humanističkih znanosti te medicinu i zdravstvo.

Dostupni su svi časopisi od 1997. godine do danas. Izdavač ovih časopisa je britanski Oxford University Press (OUP), ogranak
Sveučilišta u Oxfordu čija duga povijest u izdavaštvu seže čak do 16. stoljeća. Jedan je od prvih akademskih nakladnika koji je izdao časopis u otvorenom pristupu te predstavio model hibridnog časopisa. Časopisi OUP-a nalaze se u 10 % časopisa s najvećim faktorom utjecaja, a na mjesečnoj razini preuzima se oko tri milijuna članaka.

Pregledajte popis časopisa
 i upute za korištenje zbirke.

Pristup je otvoren do 4. prosinca 2016., a zbirku možete pretražiti na - http://www.oxfordjournals.org/en/our-journals/index.html
 

« Povratak na novosti

Skraćeno radno vrijemeObjavljeno 26/10/2016

Povodom nadolazećih blagdana, knjižnica će u ponedjeljak 31.10.2016. godine raditi do 12 sati.

« Povratak na novosti

NaNoWriMo (National Novel Writing Month)Objavljeno 25/10/2016

Sveučilišna knjižnica u Puli ove je godine postala domaćin svjetskom projektu NaNoWriMo (National Novel Writing Month), odnosno njegovom programu Dođi pisati! (Come Write In). Projekt NaNoWrimo, odnosno program Dođi pisati, ima ozbiljan zadatak: u roku jednog mjeseca napisati roman od 50 000 riječi. Štono bi se reklo – maratonsko pisanje jer jedino je tako moguće postići tu normu.

Svoje sudjelovanje i napredak sudionici objavljuju na svom profilu na službenoj internetskoj stranici (www.nanowrimo.org), a svaki korak je objašnjen na Facebook stranici pulske inačice projekta (https://www.facebook.com/nanowrimopula/) gdje možete naći i više informacija o samom projektu.

Ova mjesečna akcija osmišljena je kroz nekoliko okupljanja u Sveučilišnoj knjižnici. Inicijalno okupljanje, na kojem će se projekt temeljitije predstaviti zainteresiranima za pisanje romana, bit će 28. 10. 2016. u 18 sati. Uvodno će predavanje održati naša volonterka Tea Gregorović koja će vas korak po korak provesti kroz projekt. Plan okupljanja, koja će poslužiti razgovorima o samom procesu, dijeljenju muka i pitanja, međusobnom poticanju i raspravama vezanim uz pisanje i izdržavanje, možete pronaći niže u kalendaru. Za samo pisanje rezervirani su četvrtci: tim danima ćete moći doći pisati u Sveučilišnu knjižnicu gdje će vam na raspolaganju biti literatura koja može olakšati i pomoći u dosezanju cilja. Ostalim danima, naravno, pisat ćete kako možete i kako stižete, ali, čini se, bez previše zastajkivanja. I, zamislite, za sve to nema ni nagrade: pobjednici su svi koji dosegnu 50 000 riječi do krajnjeg roka - 30. 11. u 23.59. Ali možda za poticaj mogu poslužiti naslovi dostupni i na hrvatskom jeziku, a koji su upravo iz ovog projekta proizašli (Sara Gruen: Voda za slonove, Algoritam; Erin Morgenstern: Noćni cirkus, Fraktura;  Hugh Howey: (trilogija) Silos, Znanje). Sretno! 

Kalendar

Program

« Povratak na novosti

Međunarodni tjedan otvorenog pristupaObjavljeno 21/10/2016

I ove godine se od 24. do 30.listopada u cijelom svijetu obilježava Međunarodni tjedan otvorenog pristupaOvogodišnja tema događaja biti će "Otvoreno u akciju".

Otvoreni pristup (eng. Open Access, OA) je slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama koji omogućava čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje, dohvaćanje, indeksiranje i/ili drugo zakonito korištenje. Slobodan u ovom kontekstu znači trajno slobodan od bilo kakvih ograničenja i postavljanja uvjeta za pristup i korištenje. (Hrvatska deklaracija o otvorenom pristupu)

« Povratak na novosti

Besplatan upis i vraćanje knjiga bez zakasnineObjavljeno 18/10/2016

Sveučilišna knjižnica će povodom Mjeseca hrvatske knjige (15.10. - 15.11.) obradovati svoje sadašnje i buduće korisnike povratom knjiga bez zakasnine 10. i 11. studenog te besplatnim godišnjim upisom 15. studenog.

« Povratak na novosti

U subotu 6.8.2016. godine ne radimoObjavljeno 02/08/2016

Sveučilišna knjižnica neće raditi u subotu 6.8.2016. godine.

« Povratak na novosti

Privremeno onemogućeno pretraživanje građeObjavljeno 29/07/2016

Zbog radova na serveru privremeno će biti onemogućen pristup online katalogu od 29.7. do 2.8.2016. godine.

« Povratak na novosti

Knjižnica zatvorena za korisnike 29.7.-2.8.2016.Objavljeno 27/07/2016

Sveučilišna knjižnica u Puli će od petka 29. srpnja do utorka 2. kolovoza biti zatvorena za korisnike zbog radova u korisničkim prostorijama.

« Povratak na novosti

Radno vrijeme Spomen-sobe A. SmareglijeObjavljeno 17/06/2016

Od ponedjeljka do subote od 11 do 12 sati, a u kolovozu od ponedjeljka do subote 11 do 12 sati i od 20 do 21 sat.

Spomen-soba Antonija Smareglije 

« Povratak na novosti

Renato Matić: Društveni uzroci nasilja nad okolišem i pretpostavke odgoja za socijalnu osjetljivostObjavljeno 15/06/2016

Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica pozivaju vas na predavanje Društveni uzroci nasilja nad okolišem i pretpostavke odgoja za socijalnu osjetljivost o okolišu koje će se u sklopu Zelene knjižnice održati dr. sc. Renato Matić u ponedjeljak 20. lipnja u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u 18 sati.

Nasilje kao oblik društvenog djelovanja ili društvenog odnosa koje uzrokuje vidljive i manje vidljive posljedice od materijalne štete, preko trpljenja pa sve do uništenja i smrti, prati sve oblike društvenosti od čovjekovih početaka na planetu pa sve do danas. Također, svaki oblik društvenog življenja dopušta određene oblike nasilja, kao što podrazumijeva i postojanje različitih društvenih skupina od kojih neke posjeduju veću koncentraciju društvene moći, te s obzirom na partikularne interese odlučuju koji će se oblici nasilja dopuštati ili se uopće neće definirati kao nasilje, a koji će se sprječavati i sankcionirati. Također, svaki stupanj društvenog razvoja prati i različite izgovore i opravdavanje nasilja, s obzirom na korist koju primjena nasilja donosi različitim društvenim akterima.

Nasilje prema prirodi i okolišu, potpuno podliježe spomenutim univerzalnim zakonitostima i predstavlja konstantu čovjekova postojanja. Primjena nasilja nad prirodom počinje egzistirati kao alternativan put do nametnutog ili izabranog cilja, potom kao poželjan, te konačno kao legitiman model za različite oblike ekonomskog i političkog strategijskog djelovanja. Nasilje koje za posljedicu ima izravno uništenje čovjekova života i zdravlja, relativno je teže opravdati posebno ako je riječ o izravno uključenim i pogođenim ljudima tj. žrtvama, ali što je fizička udaljenost veća, opravdanje se lakše prihvaća. Slično je i s nasiljem koje izravno uništava prirodu i okoliš tj. biljni i životinjski svijet, a odmah na drugoj razini posljedica, ugrožava čovjekov život i zdravlje. Taj se oblik nasilja uglavnom opravdava „u ime ekonomskog razvoja i prosperiteta“, i preko tog se izgovora relativno lako prelazi, a to je izravna posljedica prevladavajućih trendova u odgoju i obrazovanju, u kojemu se ideja o osjetljivosti za prirodu i okoliš, posreduje usput i, ako se i usvaja, ona opstaje na apstraktnoj razini spoznaje.

Kao bitna pretpostavka koja pomaže neometanom razvoju nasilja, kako prema čovjeku tako i prema okolišu, neusklađenost je znanstvene i stručne javnosti o definiciji nasilja, te o njezinoj dosljednoj primjeni, koju ne bi ometali i ugrožavali različiti parcijalni ekonomski i politički interesi. Zbog toga izostaje znanstveno neovisan i kritički pristup fenomenu nasilja nad prirodom i okolišem, umjesto kojega se, primjećuje uglavnom pasivna i izvještačena reakcija na različite, medijski preoblikovane „ekološke incidente“. Odgoj za socijalnu osjetljivost prema prirodi i okolišu, moguć je jedino ako se svaka čovjekova intervencija, izravno razumije u posljedicama za vlastiti život i zdravlje osobe koja sudjeluje u odgojnom procesu. To je puno teže prikazati i razumjeti u okolnostima odgoja koje još uvijek stabilno počiva na osnovama opravdavanja nasilja prema ljudima, ako se ono događa „u ime viših ciljeva“.

Prof. dr. sc. Renato Matić diplomirao, magistrirao i doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Posebno se bavi sociologijom zločina i društvene devijantnosti, problemima nasilja i korupcije, te društvenim uzrocima predrasuda i diskriminacijskih praksi, s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije. Autor je tridesetak znanstvenih i stručnih radova. Od 1994. do 2007. predaje na Fakultetu kriminalističkih znanosti (kasnije Visokoj policijskoj školi) u Zagrebu, a od 2007. godine na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Član je Hrvatskog sociološkog društva, Strukovne udruge kriminalista i Kluba studenata George. C. Marshall Center for International and Security Studies. Sudionik je Domovinskog rata i nositelj Spomenice.

« Povratak na novosti

Ljetno radno vrijeme Sveučilišne knjižnice i ogranakaObjavljeno 13/06/2016

Sveučilišna knjižnica

27.6. - 2.9. 2016.

Ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: 8 - 16 sati (građe se izdaje do 15,30)

Srijeda: 12-20 sati (građa se izdaje do 19)

Subota: 8 - 13 sati (građa se izdaje do 12,30)

 

________________

 

Knjižnica Filozofskog fakulteta, Muzičke akademije i Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije

radi od 4.7.2016. - 22.7.2016. od 8 - 16 sati, od 25. do 29.7. od 8 do 13 sati, a od 1.8.2016. - 26.8.2016. zatvorena. 

 

________________

 

Knjižnica Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“

od 11. do 22. srpnja:


Ponedjeljak, utorak i četvrtak: 8 – 16 sati
Srijeda i petak: 8 – 18 sati.

Dane 25. i 26.7. - od 8 do 13 sati.

Knjižnica će od 27.7. do 26.8.2016. biti zatvorena, a od 29.8.2016.
nastavlja rad prema redovnom radnom vremenu.

 

_________________

 

Knjižnica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti 

Od 4. do 22. srpnja knjižnica će raditi od 8,00 do 16,00 sati. Od 25. do 29. srpnja knjižnica će raditi od 9,00 do 13,00. Od 1. do 26. kolovoza knjižnica neće raditi.

« Povratak na novosti

Ivan Zoković. Energija iz kućne radinostiObjavljeno 08/06/2016

Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica pozivaju vas na predavanje Energija iz kućne radinosti koje će se u sklopu Zelene knjižnice održati Ivan Zoković u petak 10. lipnja u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u 18 sati.

Predavanje će obuhvatiti praktične primjere jednostavnih tehničkih rješenja koje svakodnevne aktivnosti čine održivijima i prihvatljivijima za okoliš: solarni kolektori, visoko učinkovite peći na biomasu, proizvodnja bioplina od kuhinjskog otpada, solarno kuhalo, biodizel od otpadnog jestivog ulja, solarna pećnica.

Ivan Zoković, voditelj Centra za jednostavne tehnologije u udruzi ZMAG koja se bavi održivim življenjem i razvojem permakulture. Misija mu je učiniti svima dostupne blagodati 21. stoljeća, približiti neka tehnička rješenja i potaknuti ljude na njihovo korištenje. Svoja iskustva je imao prilike dijeliti u centralnoj Aziji (u Tađžikistanu) gdje je u suradnji s UNDP-om radio kao tehnički stručnjak po pitanju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

« Povratak na novosti

Sveučilišna knjižnica na Danima antikeObjavljeno 08/06/2016

Stari Grci i Rimljani pisali su na različitim materijalima i u svojim su opsežnim djelima rado i marljivo bilježili podatke o podlogama, sredstvima za pisanje i drugim zanimljivostima iz života knjige. Kako su izgledale antičke „hartije“ i kako se njima rukovalo saznajte na edukativnoj radionici koju su za vas priredili knjižničari Sveučilišne knjižnice u Puli.

Radionica će obuhvatiti kratku povijest pisanja u antici te praktični dio pisanja po voštanim pločicama. Sadržaj je prilagođen različitim uzrastima, a održat će se 10.lipnja (9 - 11 i 19 - 21 sat) te 11. lipnja (12 - 14 sat) na Forumu u Puli.

PROGRAM DANA ANTIKE 2016.

« Povratak na novosti

Obnovljen slobodan pristup bazi ScopusObjavljeno 01/06/2016

Obnovljen je slobodan pristup bazi Scopus.

« Povratak na novosti

Anton Rudan - Lovac na bilje u IstriObjavljeno 21/05/2016

Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica pozivaju vas na predavanje o branju i sakupljanju samoniklog bilja u Istri koje će se u sklopu Zelene knjižnice održati u petak 27. svibnja u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u 18 sati.

Ovu zanimljivu temu predstaviti će voditelj i autor serijala “Lovac na bilje” Anton Rudan poznat i kao Šumski kuhar. Rudan 20 godina bere samoniklo bilje i koristi ga u prehrani, autor je knjige Kuharica samoniklog bilja, organizira predavanja i festivale na temu zdravog života te snima uređuje i vodi serijal “Lovac na bilje”. Vlasnik je i restorana Šumski bistro u kojem se pripremaju jela od samoniklog bilja i konoplje.

« Povratak na novosti

Academic video Online - Alexander Street - probni pristupObjavljeno 20/05/2016

Otvoren je probni pristup u zbirke audio, video i tekstualnih akademskih sadržaja Alexander Street. Trajanje pristupa je do 30.6.2016. god. putem IP adresa ustanove.
 

*The Complete Music and Dance Package*

Kao dio probnog pristupa ostvaren je pristup još nekim sadržajima.

Saznajte više... 

« Povratak na novosti

SENDY OSMIČEVIĆ: KUĆNO KOMPOSTIRANJEObjavljeno 09/05/2016

Zelena knjižnica kreće s aktivnostima nastavkom suradnje sa ZMAG-om. U četvrtak 12.5.2016. g. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli gostuje permakulturistica Sendy Osmičević s predavanjem o kućnom kompostiranju.

Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas, a možemo ga jednostavno pokrenuti imitacijom prirodnih uvjeta i to u stanu! Zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom, te smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima i emisije stakleničkih plinova koji nastaju na deponijima i prilikom transporta. Kompostiranje je zaista najbolji način kako pojedinac može spasiti naš planet uz malo truda i skoro nimalo troškova. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, gdje polaznici nauče kako izraditi komposter za stan, te sve o procesu kompostiranja. E da i kompostiranje NE SMRDI!

« Povratak na novosti

Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917.Objavljeno 28/04/2016

Sveučilišna knjižnica i Arheološki muzej Istre Vas sa zadovoljstvom pozivaju na svečanu promociju fotomonografije "Iz fotoalbuma Richarda Schustera 1914.-1917." koja će se održati 2.5.2016. u Velikoj dvorani Doma hrvatskih branitelja u Puli, s početkom u 18 sati.

Kako ova knjiga po prvi put iznosi na svjetlo dana fotografije austrougarskog časnika Schustera koje Knjižnica čuva u svom trezoru, sigurni smo da ćemo probuditi vaše zanimanje.

Dobro došli!
 

« Povratak na novosti

Obilježavanje 162. obljetnice rođenja Antonija SmareglijeObjavljeno 28/04/2016

Sveučilišna knjižnica i Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pozivaju vas na događanja posvećena skladatelju Antoniju Smaregliji. 

2. svibnja 2016. god.

5. svibnja 2016. god.

« Povratak na novosti

Noć knjige u Sveučilišnoj knjižniciObjavljeno 14/04/2016

U petak, 22. travnja 2016., s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održat će se projekcija videosnimke razgovora sa Zdravkom Macurom na temu njegova zatočeništva u logoru Jasenovac 1942. godine. O spomenutoj temi uvodno predavanje će održati autori snimke Igor Jovanović, prof., i Igor Šaponja, prof. Projekcija će se prikazati u sklopu manifestacije “Noć knjige”, odnosno inicijative “Kulturnjaci 2016.”, koja se sastoji od čitanja ulomaka teksta Umberta Eca “Esej o vječnom fašizmu”.

U 19 sati obilježit će se i 400-ta obljetnica smrti Miguela de Cervantesa Saavedere i Williama Shakespearea.Tim povodom pozivamo Vas na izložbu i javno čitanje koje će se održati u prostoru velike čitaonice.

« Povratak na novosti

Da Vinci i Mirković u sklopu Festivala znanostiObjavljeno 13/04/2016

Sveučilišna knjižnica će u sklopu Festivala znanosti prikazati izložbu iz fundusa knjižnice - Leonardo da Vinci: Umjetnost i znanost, ruku pod ruku. Izložba će se moći pogledati od 18. do 23. travnja od 8 do 20 sati.   

Osim izložbe posvećene Da Vinciju, organizirat će se radionice i predavanja o životu i radu Mije Mirkovića - Mijo Mirković, 2 u 1: znanstvenik i književnik. Radionice za učenike osnovnih škola održati će se 19. travnja svakih sat vremena od 8 do 15 sati. Predavanja za učenike, studente i širu javnost održavati će se 20.- 22. travnja od 8 do 15 sati.

« Povratak na novosti