Novosti

Predavanje Jelene Puđak - Društvo visokih emisijaObjavljeno 26/09/2014

Dr. sc. Jelena Puđak će u sklopu projekta Zelena knjižnica održati predavanje Društvo visokih emisija u petak 26. rujna u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

U predavanju se bavimo temom antropogenog utjecaja na recentne klimatske promjene, odnosno strukturom društvene organizacije koja je u korijenu tog utjecaja. Prije svega ćemo predstaviti kratki pregled interakcije znanstvenih otkrića/upozorenja i političkog odgovora na problem klimatskih promjena, te objasniti politizaciju znanosti o klimi. Navedeno bitno utječe na javnu percepciju i društveni odgovor na problem, te korijene ima u društvenoj organizaciji koja 'su-proizvodi' problem klimatskih promjena.
Društvena organizacija koju nazivamo ''društvo visokih emisija'' odnosi se na postojeći tehnologijski organizacijski ustroj suvremenih društava kao bitan ''nusprodukt'' su-proizvodi globalno zagrijavanje, te posljedično - klimatske promjene. Naime, razvijena društva su snažno usmjerena na fosilna goriva te na druga goriva i tehnologije koje stvaraju druge stakleničke plinove. Imajući na umu karakteristike društva klimatskih promjena, osvrnuti ćemo se na karakteristike Hrvatskog društva kao društva visokih emisija.
Zaključno, pokušat ćemo dati odgovor na pitanje što je potrebo za tranzicju na društvo niskih emisija.

Opširnije...

« Povratak na novosti