Novosti

Retrospektivna izložba pulskih omladinskih novina „Pet“ tiskanih između 1987. i 1989. godineObjavljeno 16/07/2014

Zadruga Praksa i Sveučilišna knjižnica u Puli pozivaju vas na retrospektivnu izložbu pulskih omladinskih novina „Pet“ tiskanih između 1987. i 1989. godine

Izložba se otvara u srijedu 16. srpnja u 20 sati u prostorijama zadruge Praksa na Danteovom trgu.

 

Pulski eksperiment s kraja socijalizma

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u Puli su izlazile novine Pet – službeno glasilo pulskog Saveza socijalističke omladine Hrvatske. Bile su to omladinske novine, poput zagrebačkog „Poleta“, koje su intenzivno pratile progresivnu političku, glazbenu, likovnu i književnu scenu u gradu.

Godine 1988. uredništvo lista preuzima Mirjana Aćimović (Nišević), a grafički dizajn Nadan Rojnić te, zajedno sa širim krugom suradnika, od novina stvaraju jedinstveni medijski eksperiment inspiriran fanzinima, punkom i novootkrivenim medijskim slobodama. Posljednjih 14 brojeva novina, izdanih prije definitivne zabrane izlaženja 1989. godine, dokumentiraju Pulu u terminalnoj fazi socijalizma kada se postojeći sustav već nepovratno urušavao. Štrajkovi u „Uljaniku“, nezaposlenost u gradu, stečajevi firmi teme su koje se u „Petici“ izmjenjuju s recenzijama koncerata KUD Idijota i prvog albuma Gori Uši Winetoua. Ovaj zaboravljeni autentični materijal iz posljednjih godina socijalizma danas izgleda podjednako aktualno kao i prije četvrt stoljeća kada je nastao.

Izložbu originalnih novina u zadruzi „Praksa“ prati i projekt digitalizacije „Petice“ čiji će brojevi postati i on-line dostupni javnosti putem Sveučilišne knjižnice u Puli. Pored otvaranja izložbe u srijedu 16.7. u 20 sati u zadruzi Praksa organizira se javna tribina o utjecaju „Petice“ i aktualnim mogućnostima alternativne štampe na kojoj će sudjelovati članovi tadašnjeg uredništva - Mirjana Nišević, Jelena Benčić, Mario Benčić i Nadan Rojnić.

 

Izložbu organiziraju Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i zadruga „Praksa“.

Digitalizirani PET

« Povratak na novosti