Izložbe

400. obljetnica smrti W. Shakespearea i M. Cervantesa de SaavedreObjavljeno 29/06/2013

Dan 22. travnja 2016. godine bio je posvećen W. Shakespeareu i M. Cervantesu de Saavedri. Tom je prigodom za posjetitelje organizirana izložba uz multimedijalu projekciju i čitanje djela dvojice književnika. Postav se izložbe sastojao od materijala izloženih na zidovima velike čitaonice i u kubusima te od multimedijalne projekcije i materijala za e-učenje koji su se nalazili na računalima. Prvi dio postava, koji se nalazio izložen na zidovima velike čitaonice i djelomično u kubusima, činile su reprodukcije portreta znamenitih književnika, reprodukcije njihovih manuskripata, prvih tiskovina te zanimljivih detalja iz književnih tekstova (prikazi književnih karaktera u djelima, književni prikazi djela koja se odnose na prostor Hrvatske, itd.).
Drugi dio postava činile su knjige iz najstarije zbirke Sveučilišne knjižnice u Puli, Bibliotece Provinciale dell'Istra (http://skpu.unipu.hr/zbirke/pokrajinska knjiznica-istre) koje obrađuju život i djelo dvojice književnika. Među najzanimljivijim izdanjima našao se prvi svezak djela „Don Chischotte della Mancia“, iz 1908. godine, poznatog po ilustracijama Gustavea Dorea te djelo „The Complete Works of William Shakespeare“ iz 1864., uređeno prema prvom izdanju Shakespearovih „Sabranih djela“ iz 1623. godine.
Ostali su primjerci, s obzirom na sadržaj, obuhvaćali: najstarija Shakespearova i Cervantesova djela iz fonda na različitim jezicima, djela koja tematiziraju prevođenje Shakeseparovih i Cervantesovih djela, te djela književnih kritičara koji su se bavili interpretacijom književnika u zemlji i inozemstvu.
Slikovni dio sadržaja, koji se nastavljao na PowerPoint prezentaciju, najvećim je dijelom potjecao iz velikih digitalnih zbirki svjetskih knjižnica: Folger Shakesepare Library u Washingtonu te British Library u Londonu , koje su ovom prilikom učinile svoje materijale besplatno dostupnim putem mrežnih stranica i autorske licence „dijeli pod istim uvjetima“ ili Creative Commons .

Treći dio postava činili su materijali na računalima namijenjeni e-učenju. Među dostupnim izvorima našle su se tako i web-stranice Art Uk (Royal Shakespeare Company Collection) te likovna djela na temu W. Shakespearea. Također, tu su se našle i stranice British Library s kritičkim tekstovima o Shakesperovim djelima koja su interpretirana s različitih gledišta ili kritički tekstovi koji nude jedinstven uvid u kostimografiju Shakespearovih predstava. Također, dostupna je bila i virtualna knjižnica Miguela Cervantesa s bogatom hemerotekom, te fotomaterijalima i videomaterijalima o autoru, djelima i likovima.

Završni dio Noći knjige bio je namijenjen čitanju „Romea i Julije“, Shakespearovih „Soneta“ na engleskom jeziku te kritičkih osvrta i literarnih obrada drugih pisaca na temu Shakespearea. Nakon čitanja, uslijedilo je promišljanje problematike Shakespearovih djela u suvremenom hrvatskom kontekstu s ciljem pronalaženja dodirnih točaka stvaralaštva britanskog dramatičara sa sadašnjim trenutkom.

Autorski tim izložbe: Ruža Šutalo, dipl. knjižničarka i Željko Puzjak, viši restaurator

Fotografije
 

« Povratak na izložbe