Izložbe

Od slova do notaObjavljeno 29/06/2013

Iza svake uspješnog opere, operete ili mjuzikla stoji odlična priča. To malo dramsko djelo naziva se libreto.
Prema definiciji libreto (tal. libretto: knjižica) je dramsko-poetski tekst za glazbeno-scensko djelo (opera, opereta, musical), ali i za veće vokalno-instrumetalne skladbe (oratorij, kantata). Često se objavljuje kao zasebna knjižica, a uz sadržaj djela može sadržavati i obavijesti o autorima (skladatelji, libretist), izvedbi, izvoditeljima (pjevači, orkestar, plesači i dr.) i tehničkom osoblju koje je pripremilo određenu produkciju. Libreto se piše prema posebnim kriterijima kako bi bio podoban za uglazbljenje i redovito je kraći od govorena dramskog teksta.
Poznato je da je skladatelj Richard Wagner napisao libreto za sva njegova djela. Aleksandar Serov, ruski skladatelj, također je imao isti talent. Nažalost, zasluge libretista često se previde. Iako su rijetki od njih, kao što su William Gilbert i Arthur Sullivan, stekli slavu zbog suradnje sa slavnim skladateljima, u većini slučajeva skladatelj opere ili operete ugrabi svu slavu za završeno djelo, dok libretist ostaje široj javnosti gotovo nepoznat. Jedan od njih je Pietro Metastasio na čijih je stotinjak libreta u XVIII. st. skladano gotovo tisuću opera.
Povijesni libreti danas su značajan dokumentacijski izvor o povijesti glazbenog kazališta i uprizorenja pojedinih djela. Važne zbirke libreta čuvaju se u Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Britanskoj knjižnici u Londonu, knjižnici S. Cecilia u Rimu, zakladi Cini u Veneciji te u drugim knjižnicama u Beču, Münchenu, Sankt Peterburgu, New Yorku, Bologni i Parizu. Najveća zbirka libreta u Hrvatskoj čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku.
U zbirci Biblioteca Provinciale dell'Istria (Pokrajinska knjižnica Istre) Sveučilišne knjižnice u Puli nalaze se brojna blaga, pa tako i libreta poznatih opera i opereta. Na maloj izložbi Od slova do nota, autorice Ornele Žerić, izloženo je dvadesetak djela. Među njima nalaze se ona koja su napisali Arrigo Boito, L.M. Piave, Giuseppe Giacosa i Luigi Illica. Izložbom smo pokušali skrenuti pozornost sa skladatelja glazbenog djela na autora libreta i na taj način prikazati njihovu važnost.


 

« Povratak na izložbe