Izložbe

Sjećanje na Miju Mirkovića (Rakalj 28. rujna 1898. - Zagreb 17. veljače 1963.)Objavljeno 29/06/2013

Na današnji dan, prije 58 godina, u Zagrebu je preminuo Mijo Mirković, hrvatski akademik, sveučilišni profesor, novinar književnik, ekonomist, historiograf, umjetnik čakavske riječi i naš čovjek iz naroda. Koliko je bio velik, a u isto vrijeme skroman, najbolje govore riječi kojima se od Mije Mirkovića oprostio Tone Peruško.

„Umro nam je Mate Balota.
A Mate Balota – to je Istra, pa je njegova nenadana smrt izazvala tugu i u gradu i u selu, po cijeloj Istri. Jer njega su znali i voljeli svi: i radnici i seljaci, i ribari i mornari, rudari i pomorci, učenici i neškolovani. Nitko još nije bolje od njega prikazao ovaj naš kraj i njegove ljude jer on je bio dio tog kraja i sastavni dio njegovih ljudi. I sam je bio i seljak i radnik, i ribar i rudar, i novinar i književnik i javni društveni radnik i učenjak. I u svakom od tih poslova koje je radio ponekad i u isto vrijeme bio među prvima. U kopnji prvi, i u školskoj klupi prvi, prvi na moru i prvi među pjesnicima, običan radnik i manuelni i intelektualni. A uz mih i roženice pjevač i plesač, dobar drug, dobar čovjek pošten i pravedan. „ (Glas Istre, 22. veljače 1963.)

U Sveučilišnoj knjižnici u Puli, na drugom katu, nalazi se Spomen soba Mije Mirkovića. S obzirom na epidemiološku situaciju, pozivamo vas na mali virtualni obilazak u kojemu možete puno toga saznati o životu i radu ovog velikana.

Video u spomen Miji Mirkoviću izradile su knjižničarke Snježana Pejović i Sonja Brhanić.
 

Kolegica Brhanić postavila je i prigodnu izložbu koja se nalazi u izložbenom ormaru na prvom katu Sveučilišne knjižnice u Puli.

  

« Povratak na izložbe