Novosti

2. Tjedan istarskih knjižnica 21. – 25. 9. 2020.Objavljeno 17/09/2020

O projektu

Društvo bibliotekara Istre pokrenulo je u 2019. godini novi projekt pod nazivom Tjedan istarskih knjižnica (TIK) kojim želimo promovirati i povezati knjižnice na području Istarske županije kroz aktivnosti objedinjene odabranom središnjom temom.

Drugi Tjedan istarskih knjižnica održat će se od 21. do 25. rujna 2020., a ovogodišnja tema pod nazivom Dobar Libar / 100 bezvremenih knjiga po izboru istarskih knjižničara posvećena je promociji knjižnične građe i knjižničnih zbirki.

Glavni pokrovitelji2. Tjedna istarskih knjižnica su Grad Pula-Pola i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, realizaciju projekta potpomogao je Arheološki muzej Istre.

 

Središnja aktivnost 2. Tjedna istarskih knjižnica

Tema 2. TIK-a posvećena je promociji knjižnične građe, a  središnja aktivnost koju smo realizirali u suradnji s istarskim knjižničarkama i knjižničarima je sastavljanje liste sa 100 naslova knjiga po izboru knjižničara koji imaju umjetničku vrijednost i koje želimo

Žanrovski, naslovi uključuju lijepu književnost i publicistiku na hrvatskom jeziku odnosno one naslove za koje nije potreban i prijevod na hrvatskom jeziku.

Naslovi će se promovirati u knjižnicama kroz preporuke knjižničara, na mrežnim stranicama i društvenim mrežama, putem tiskanih letaka i brošura. Svi naslovi s popisa Dobar Libar nalazit će se s anotacijama i bibliografskim podacima na mrežnoj stranici Društva bibliotekara Istre (www.dbi.hr) gdje će svi zainteresirani članovi, korisnici, virtualni posjetitelji moći ocijeniti naslove s popisa i napisati svoju recenziju.    

 

Ciljevi projekta

Projekt je pokrenut s ciljem zagovaranja i isticanja važnosti knjižnica u zajednici, promoviranja knjižničnih usluga, pružanja dodatnih sadržaja u knjižnicama za građane i korisnike te poticanje suradnje i osnaživanja knjižničarske zajednice.

Na temelju uspješnog održanog Prvog Tjedna istarskih knjižničara intencija je Društva razvijati i profilirati projekt te ga redovito provoditi na godišnjoj razini u svim istarskim knjižnicama.

Poseban cilj 2. Tjedna istarskih knjižničara jest promovirati knjižničnu građu i poticati čitateljsku kulturu kroz „igru“ te u nju uključiti što veći broj članica i članova istarskih knjižnica, kao i one koje/i će upravo zbog ove liste to postati. Lista je samo poticaj za ulazak u knjižnicu i istraživanje bogatog knjižničnog fonda istarskih knjižnica koji većinom ostaje u sjeni novih hitova. A upravo smo se ovim izborom trudili da i među novitetima izdvojimo one naslove koje neće brzo načeti zub vremena.

Popis 100 naslova

« Povratak na novosti