Novosti

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokaustaObjavljeno 27/01/2017

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovim povodom će se u Sveučilišnoj knjižnici u Puli moći pogledati knjiga Il libro dei deportati, (vol. 1-4) Milano : Mursia, 2009.-2016. 

Knjigu je objavila milanska nakladnička kuća Mursia u suradnji s ANED – om, talijanskom Nacionalnom udrugom deportiranih u njemačke koncentracijske logore. Rezultat je višedesetljetnog istraživačkog rada u kojeg su uključeni preživjeli logoraši i znanstvenici, povjesničari sa Sveučilišta u Torinu.

Volumen 1., u tri opsežna toma, na 2.552 stranice, donosi imena 23.826 antifašista deportiranih u njemačke koncentracijske logore. Radi se o protivnicima fašizma s područja tadašnje Italije koji su nakon kapitulacije Italije 1943.g., pa sve do 1945. g. deportirani u logore smrti, najčešće Dahau i Mauthausen.
Popis deportiranih sadrži detaljne biografske podatke: imena i prezimena ljudi, datume i mjesta rođenja, vrijeme i mjesto uhićenja, logore u koje su upućeni s evidencijskim brojevima, logorske transfere ukoliko ih je bilo i podatak jesu li umrli u logoru, ili su oslobođeni.

S obzirom da su jednako opsežno istraženi dostupni povijesni izvori svih regija i gradova unutar talijanskih granica 1943.g., knjiga donosi i dragocjene biografske podatke deportiranih istarskih antifašista.   
 

« Povratak na novosti