Novosti

Na INO-u objavljeni prvi brojevi “Naše sloge” s mogućnošću pretraživanja tekstaObjavljeno 11/01/2021

U povodu 150. godišnjice izdavanja “Naše sloge” ˗ prvih hrvatskih novina u Istri ˗ Sveučilišna knjižnica objavila je na portalu Istarske novine online (INO) pretisak prvih 28 brojeva ovih novina (1. VI. 1870. – 16. VII. 1871.)

Dostupni su na adresi: http://ino.unipu.hr/data/nasa_sloga/1870/1.pdf.

Ovime je zamijenjen dosadašnji digitalizirani izvornik navedenih brojeva ovih novina koji je loše čitljiv zbog toga što je tiskan na papiru loše kakvoće, a uz to je tekst loše otisnut. Stoga smo digitalizirani tekst izvornika novina obradili pomoću programa za optičko prepoznavanje znakova (koji omogućuje prepoznavanje teksta unutar slike). Tako dobiveni tekst uspoređen je s izvornikom i ispravljen, pri čemu su ispravljene i pojedine slovne pogreške u tiskanom izvorniku.

Na taj način dobiven tekst grafički je prilagođen izgledu i veličini izvornika (tekst je raspoređen u dva stupca, veličina naslova i podnaslova, impresum i dr.; tekst je grafički uredio dipl. ing. Josip Vretenar, koji je i digitalizirao izvornik). Nastojali smo da ovako reproducirani tekst vjerno slijedi izvornik i da ujedno bude čitljiv. Tekst je u cijelosti pretraživ po ključnim riječima.

« Povratak na novosti