Novosti

Obilježavanje 121. godišnjice rođenja Mije Mirkovića (Mate Balote)Objavljeno 23/09/2019

Sveučilišna knjižnica u Puli ove godine obilježava 121. godišnjicu rođenja svestranog istarskog intelektualca Mije Mirkovića (28. rujna 1898.-17. veljače 1963).

Spomen-soba Mije Mirkovića bit će otvorena svim zainteresiranim posjetiteljima 30. rujna 2019. godina, od 8 do 14 sati. Pozivamo Vas da tom prigodom, uz pomoć knjižničara Sveučilišne knjižnice u Puli, otkrijete neke od najpoznatijih naslova iz Mirkovićeve privatne knjižnice te saznate zanimljivosti iz njegova privatnog i javnog života.
 

Mijo Mirković, poznatiji pod književnim pseudonimom Mate Balota, rođen je u Raklju 28. rujna 1898., a umro je u Zagrebu 17. veljače 1963. godine. U Pazinu je započeo gimnazijsko obrazovanje koje je završio u Moravskoj, kamo je evakuiran s obitelji tijekom Prvog svjetskog rata. Studirao je filozofiju i slavistiku u Zagrebu i Beogradu te ekonomske i društvene znanosti u Berlinu i Frankfurtu na Majni, gdje je 1923. i doktorirao disertacijom iz ekonomije pod naslovom Glavni uzroci gospodarske zaostalosti slavenskih naroda. Budući da je u međuratnom razdoblju Istra pripala Italiji, svoj je radni vijek započeo u tadašnjoj Kraljevini SHS (kasnije Kraljevini Jugoslaviji), prvo na pravnome fakultetu u Subotici, a kasnije na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Beogradu, no radio je i u mnogim drugim mjestima u tadašnjoj Jugoslaviji. Kao sudionik Pariške mirovne konferencije zaslužan je za pripojenje Istre domovini nakon II.svj. rata. Objavio je velik broj knjiga i članaka iz područja ekonomije i književnosti, među kojima su najpoznatije zbirka pjesama Dragi kamen (1938.) i Ekonomsku historiju Jugoslavije (1958). Bio je i jedan od najplodnijih ekonomskih pisaca između dvaju svjetskih ratova, redoviti član tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a potom i gl. tajnik. Od 1957. godine pa do smrti bio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Zaslužan je za osnivanje današnjeg Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli. Pokopan je u rodnom Raklju, gdje se njemu u spomen od 1968. održavaju Susreti na dragom kamenu.
 

« Povratak na novosti