Novosti

Prijave za Međunarodni znanstveni skup posvećen Paulu KupelwieseruObjavljeno 25/07/2019

Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organiziraju Međunarodni znanstveni skup posvećen Paulu Kupelwieseru (Brijuni ‒ Pula, 11. – 12. listopada 2019.).

Povodom 100. obljetnice obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (Beč, 1. 2. 1843. – 20. 3. 1919), poduzetnika i vizionara, začetnika sustavnog razvoja turizma u južnoj Istri, Sveučilišna knjižnica i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Grada Pule i Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, priredit će Međunarodni znanstveni skup posvećen ovom tvorcu modernog i mondenog ljetovališta na Brijunskom otočju.
Skup će se održati 12. listopada 2019. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (Herkulov prolaz 1), nakon otvorenja skupa na Brijunima 11. listopada (poslijepodne). Austrijski industrijalac, stručnjak na području metalurgije, poduzetnik i vizionar Paul Kupelwieser kupio je 1893. godine malarično i gotovo nenastanjeno Brijunsko otočje te je tijekom sljedećih dvadesetak godina uložio veliki trud i znatan dio svog imetka (stečenog dugogodišnjim radom na mjestu direktora čeličane u Vitkovicama) u razvitak otočja: pošumljavanje, izgradnju vodovoda, dovođenje električne energije, izgradnju hotela, otvaranje zoološkoga vrta, proizvodnju
vina i dr. Preuredio je otočje u elitno odmaralište pripadnika visokih društvenih slojeva. Godine 1900. pozvao je njemačkog bakteriologa Roberta Kocha radi suzbijanja malarije, što je ovaj prihvatio te je od 1901. do 1903. godine s trojicom svojih znanstvenika uspio iskorijeniti malariju na Brijunima i u okolici.
Godine 1910. otočje je imalo 287 stanovnika, školu, poštanski ured i liječnika, a broj posjeta gostiju stalno je rastao. Kupelwieser je svojim pothvatom omogućio i zapošljavanje velikog broja radnika iz okolice. Nakon propasti Monarhije i talijanskog zaposjedanja Istre 1918., otišao je u Austriju, gdje je 1919. preminuo. Kupelwieser je začetnik sustavnog razvoja turizma u južnoj Istri koji i danas može biti uzor u povezivanju istraživanja i predstavljanja, odnosno očuvanja kulturne i prirodne baštine s turizmom.

Teme skupa vezane su za Brijune i okolicu u Kupelwieserovo vrijeme, kao i uz potencijale razvoja kulturnog turizma na Brijunima:
 Suradnja Paula Kupelwiesera i dr. Roberta Kocha na suzbijanju malarije i organiziranje zdravstvene službe na Brijunima (dr. O. Lenz)
 Pošumljivanje otočja
 Organiziranje opskrbe vodom
 Arhitekatura na otočju
 Pejzažni parkovi nastali u vrijeme Paula Kupelwiesera
 Novine Brioni Insel-Zeitung i druge promidžbene publikacije
 Kupelwieserov doprinos arheološkim istraživanjima na otočju
 Slikari koji su slikali na Brijunima i drugi umjetnici koji su gostovali na otočju
 Književno stvaralaštvo na Brijunima i književna djela o Brijunima
 Zbirka Kupelwieser u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici
 Razvoj turizma
 Zoološka stanica
 Kupelwieserova gospodarska djelatnost u okolici Brijuna i njegovi planovi za razvoj gospodarstva u južnoj Istri
 Sinergija kulture i turizma ‒ potencijali razvoja kulturnog turizma na Brijunima

Organizatori skupa:
Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Organizacijski i Programski odbor:
predsjednik:
 dr. sc. Bruno Dobrić, voditelj Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
članovi:
 izv. prof. dr. sc. Tea Golja, dekanica Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli
 doc. dr. sc. Nataša Urošević, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije
 dr. sc. Brigitta Mader, arheologinja i slavistica (Institut za orijentalnu i europsku arheologiju /OREA/ Austrijske akademije znanosti, Wien/Beč)
 dr. sc. Alida Perkov (umirovljena predavačica, Ližnjan)
 Marieta Djaković, viša predavačica, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije
 Mira Pavletić, voditeljica Pododsjeka za zaštitu kulturnih dobara NP Brijuni

Pozivamo Vas da prijavite izlaganje do 15. kolovoza 2019. (na adresu: Sveučilišna knjižnica, Herkulov prolaz 1, 52100 Pula; e-mail: bdobric@unipu.hr), a da nam do 1. rujna 2019. pošaljete sažetak izlaganja (do 1000 riječi). Izlaganje je ograničeno na 15 minuta. Radni jezici skupa: hrvatski, njemački i engleski.

S poštovanjem,

izv. prof. dr. sc. Tea Golja  i  dr. sc. Bruno Dobrić
 

« Povratak na novosti