Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Iz medija: rektor Marinko Škare...

Na Sveučilištu Jurja Dobrile pripremaju niz novih studija, ali i reviziju onih programa za kojima vlada manji interes. Rektor prof. dr. sc. Marinko Škare kaže da su u pripremi novi studiji s orijentacijom na STEAM područje - u planu je novi studij dizajna, komunikacije i tehnologije, uz uvođenje predavanja na daljinu za neke postojeće studijske programe.

- Što se tiče novog studija dizajna, komunikacije i tehnologije, plan je dostaviti potrebne elaborate za akreditacijski postupak do kraja ovog mjeseca i ukoliko se dobije dopusnica, studente upisati ujesen. Poslali smo veliki broj anketa poduzetnicima i maturantima i pokazalo se da postoji velik interes za ovakav studijski program. Stoga pozivam sve zainteresirane, ne samo maturante, da dodatne informacije zatraže u Uredu rektora na e-mail ured@unipu.hr, napominje Škare.

Nadalje, Sveučilište je, dodaje, u postupku akreditacije dvaju studijskih programa učenja na daljinu poput onih koji se izvode zadnjih 30 godina na najboljim sveučilištima u svijetu.

- Radi se o preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju informatike (FIPU) te preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Primijenjena ekonomija (FET), oba na engleskom i hrvatskom jeziku. Ti su programi učenja na daljinu u potpunosti prilagođeni personaliziranim ciljevima i ishodima učenja (start-up kampus načelima) temeljenih na novim tehnologijama i nemaju veze s tzv. covid-19 online učenjem koje smo morali provoditi protekle dvije godine. Ovo je nešto potpuno novo i drugačije, podcrtava Škare.

Na pitanje koji će se studijski programi revidirati, odgovara da se trenutno provodi interna reevaluacija svih programa, nakon čega, ističe, slijedi potpun redizajn svih studijskih programa.

Cilj je da se programi prilagode tržištu rada i trendovima u personaliziranom učenju i igrifikaciji na platformama novih tehnologija (start-up kampus načelima), uz osiguranje prostornih uvjeta u novom kampusu (bivša Mornarička bolnica) i smještaju u novim studentskim paviljonima. U tom postupku središnju ulogu imat će naši studenti kao naši krajnji korisnici usluga i zato će se njihove potrebe i zahtjevi detaljno sagledati. Oni će biti dio radne skupine koja će se formirati za te potrebe, a vodit će je rektor.

Želimo našim studentima omogućiti personalizirano učenje i osobni razvoj kroz novi razvojni model #EvolveUNIPU. On je okrenut prema stvaranju prepoznatljivih osobnih vještina i sposobnosti studenata, orijentiranih na rješavanje problema, u kombinaciji s praktičnim znanjem i novim tehnologijama (igrifikacija, učenje na daljinu, neuroznanstveni laboratoriji, virtualne učionice) da bi se ne samo pripremili za tržište rada, nego i osposobili za kreativno i stručno iskustvo u rješavanju problema, veli Škare.

Pročitajte cijeli članak:

GI-2022-03-07-str.14-15-Pula.pdf

Popis obavijesti