Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Rektorski zbor i MZO: Ukrajini pomoć,...

Ratna zbivanja u Ukrajini, uslijed kojih je velik broj izbjeglica pristigao u mnoge europske države tijekom posljednjih dana, suočio je sustave visokoga obrazovanja i visokoobrazovne institucije širom Europe s velikim pritiskom i nužnošću donošenja novih mjera i aktivnosti.

Sukladno dogovoru europskih rektorskih konferencija okupljenih u European University Association (EUA), Rektorski zbor uputio je ministru znanosti i obrazovanja RH prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu pismo kojim se traži da na sastanku europskih ministara obrazovanja podrži mjere od strateškog značaja za suočavanje s neposrednim posljedicama rata sada, ali i za duže predstojeće razdoblje. Europske rektorske konferencije smatraju kako bi se tom gestom poslala poruka o važnosti solidarnosti i očuvanja akademskih sloboda i demokracije u Europi.

Mjere koje se predlažu inicijativom EUA uključuju usklađivanje legislative s Lisabonskom konvencijom,  stvaranje preduvjeta izbjeglim studentima za nastavak studija te osiguravanje dodatnih financijskih potpora, kako za izbjegle studente, tako i za nastavno i administrativno osoblje iz Ukrajine.

Pismo predsjednice Rektorskoga zbora RH pogledajte ovdje.

Izvor:


Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Preporuke sveučilištima, veleučilištima i visokim školama

Preporuke sveučilištima, veleučilištima i visokim školama.pdf

Popis obavijesti