Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Iz medija: Prigodna izložba povodom...

Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica. Tim povodom u Sveučilišnoj knjižnici u Puli knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić postavile su izložbu "Knjižnice - znanja riznice". Izložba se može pogledati do 30. studenog.

"Ako imaš vrt i knjižnicu, imaš sve što ti je potrebno", izjavio je svojevremeno Ciceron.

Knjiga je tijekom tisućljeća mijenjala materijal na kojemu je pisana: od glinenih pločica, papirusa, bambusovih trska, palminih listova, svile, pergamenta, papira do digitalnog i elektroničkog zapisa. Kako se mijenjao materijal, tako se mijenjao izgled knjige, tehnika izrade i oblik. Knjižnice su pratile promjene mijenjanjem svojih zgrada, prostorija, opreme, tehnologije, organizacije i načina rada. Sve se kroz povijest mijenjalo, ali svrha i uloga knjiga i knjižnica nije.

Neiscrpno vrelo

Knjižnice su neiscrpno vrelo ne samo po bogatstvu svojih fondova, već i zbog svojeg nemjerljivog doprinosa napretku i razvoju kulture, znanosti, obrazovanja, umjetnosti i društva u cijelosti. Od samih početaka nastanka i razvoja knjižnica, Mezopotamije i Egipta, Aleksandrije, Rima, staroga i srednjeg vijeka do danas, knjižnice su čuvari pismenosti.

Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica.

Tim povodom u Sveučilišnoj knjižnici u Puli knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić postavile su izložbu "Knjižnice - znanja riznice". Izložba se može pogledati do 30. studenog.

Baština

Sveučilišna knjižnica u Puli od 1949. godine čuva baštinu koju je prikupljalo i sačuvalo više od tri generacije osnivača, darovatelja, i knjižničara. Naslijedila je fondove Carske i kraljevske Mornaričke knjižnice, (K.u.K Marine-Bibliothek, osnovana 1802. u Veneciji), Pokrajinske knjižnice Istre (Biblioteca provinciale dell’Istria), knjižnice pulskog Mornaričkog kasina (Marine-Kasino Bibliothek), Gradske knjižnice (Biblioteca Civica), kao i ostavštine rukopisa, partitura i knjiga pojedinih istaknutih Istrana (Pietra Kandlera, Carla De Franceschija, Pietra Stankovicha, Antonia Smareglie, Mije Mirkovića, Slavka Zlatića i drugih).

Autorica: Vanesa Begić, Glas Istre

Popis obavijesti