Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Poziv na predstavljanje zbornika...

U srijedu, 23. studenog u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljen zbornik znanstveno-stručnog skupa "500 godina Flaciusa", koji uključuje 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova uz pregled rariteta pulske Flaciane. Uz pozdravne riječi prorektorice za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjane Radetić-Paić i dekanice FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe te voditelja Sveučilišne knjižnice Ivana Kraljevića, zbornik će predstaviti recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša, urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup te Dijana Muškardin, prof.

Iz recenzija:

Istarski reformator, čije je stvaralaštvo obilježilo kulturnu povijest Europe, svakako je važna i danas aktualna tema, posebice s interdisciplinarnog istraživačkog aspekta. Zato je 500. obljetnica rođenja ovog značajnog erudita bila jedinstvena prilika za istraživanje i valorizaciju njegove ostavštine. U Zborniku  su predstavljena istraživanja Vlačićeva stvaralaštva  u širem kontekstu europskog humanizma i reformacije te mogućnosti valorizacije njegova djela kao suvremene europske baštine. Ogromna i velikim dijelom neobrađena Vlačićeva ostavština čuva se danas u arhivima i knjižnicama širom svijeta, a zbirka rariteta, tzv. Flaciana, o kojoj se brine Sveučilišna knjižnica u Puli, ekskluzivno je predstavljena na konferenciji i u ovome zborniku. Djelo je ponajprije namijenjeno istraživačima koji proučavaju istarsku novovjekovnu povijest, s posebnim osvrtom na europski reformatorski pokret, no svakako će biti zanimljivo i širem čitateljstvu, svima koji se zanimaju za našu zavičajnu prošlost, a najviše, dakako, žiteljima Labinšćine.

prof. dr. sc. Slaven Bertoša, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Tema glasovitog protestanta i humanističkog pregaoca Matije Vlačića Ilirika u ovom je Zborniku postavljena u širem društvenom i kulturnom kontekstu. Zbornik je  primarno namijenjen znanstvenicima iz humanističkih i društvenih disciplina, a može poslužiti i kao didaktičko pomagalo u višim razredima srednjih škola, kao i na fakultetima. Zbornik "500 godina Flaciusa" donosi pregršt novih spoznaja i svježih pogleda na neke ranije obrađivane teme, kao i vrijedne poticaje suvremenoj valorizaciji kulturne baštine što je Matija Vlačić Ilirik i povijesni fenomen reformacije po sebi predstavljaju. Naročito vrijednim pažnje su radovi studenata, koji su svojim prinosima, između ostaloga, ukazali na gospodarski potencijal naše kulturne baštine.

dr. sc. Elvis Orbanić, HAZU

Zbornik možete prelistati na poveznici: 

Predstavljanje zbornika bit će moguće pratiti i online, preko poveznice:  

Popis obavijesti