Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Digitalizacija starih knjiga na temu...

U okviru projekta “Digitalizacija historiografske literature” Istarsko povijesno društvo započelo je, nakon uspješne digitalizacije starih časopisa i zbornika, i digitalizaciju starih knjiga na temu povijesti Istre. 

Suradnici na projektu su studenti povijesti Filozofskog fakulteta u Puli (izborni kolegij Izvannastavna aktivnost, nositeljice izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko), Sveučilišna knjižnica u Puli, Društvo bibliotekara Istre te Gradska knjižnica i čitaonica u Puli.  Prvu knjigu u nizu (Franjo Horvat Kiš, Istarski puti, Zagreb 1919.) digitalizirala je studentica prve godine prediplomskog studija povijesti Laria-Victoria Diković, nakon informatičke edukacije knjižničara-tehničara Daniela Horvata. Do kraja godine u planu je javnosti učiniti dostupnim više desetaka knjiga.

Projekt je osmišljen je s ciljem sustavne digitalizacije povijesnih časopisa i drugih knjižnih izdanja koji su izlazili na području Istre kako bi se pomoću digitalnih preslika omogućila dostupnost građi putem interneta te istovremeno zaštitili izvornici posljedičnim smanjivanjem rukovanja i korištenja. Prednost elektroničke građe ogleda se i u mogućnosti pretraživanja čitavoga izdanja prema ključnoj riječi. Voditelj projekta je Željko Cetina, prof., a koordinator dr. sc. Milan Radošević.

Popis obavijesti