Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Predavanje Neale Ambrosi-Randić...

"Tko su inteligentni ljudi?" naslov je predavanje koje će 24. travnja u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati prof. dr. sc. Neala Ambrosi-Randić. Predavanje je organizirano u sklopu Festivala znanosti, a upravo je INTELIGENCIJA središnja tema ovogodišnjeg Festivala koji se od 22. do 27. travnja 2024. odvija na čak 36 lokacija širom Hrvatske.

Inteligencija je jedno od najstarijih i najdulje proučavanih područja psihologije. Što nam danas psihologija o tome može reći? Kako je moguće prepoznati inteligentne ljude i zašto je to uopće potrebno? Trebaju li nam uvijek testovi inteligencije ili postoje neke druge osobine i ponašanja po kojima je moguće prepoznati inteligentnu osobu? Jesu li danas ljudi inteligentniji od prethodnih generacija ili nisu? Je li u našim životima inteligencija ključ uspjeha i sreće ili možda samo precijenjena osobina koju smo krivo shvatili?  U ovom ćemo predavanju pokušati pronaći odgovore  na ova i druga zanimljiva pitanja o inteligenciji.

Neala Ambrosi-Randić redovita je profesorica u trajnom zvanju zaposlena na Filozofskom fakultetu u Puli, gdje predaje veći broj kolegija iz područja psihologije. Objavila je dvanaest knjiga i priručnika, te više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova, te je koautorica tri priručnika i jednog testa intelektualnih sposobnosti.  U svojim se istraživanjima bavila poremećajima hranjenja i slikom tijela, kognitivnim procesima i inteligencijom, a u posljednje se vrijeme posvetila pretežito proučavanju uspješnog starenja.

Popis obavijesti