Spomen soba Mije Mirkovića svečano je otvorena za javnost 26. svibnja 2009.g.  Od toga dana svim zainteresiranim građanima dostupno je na uvid i korištenje 4166 svezaka knjiga i časopisa iz privatne bilbioteke  Mije Mirkovića – Mate Balote. Bio je ekonomist, povjesničar, sociolog, diplomat, književnik, novinar.. ali bio je on i čovjek iz naroda  "ribar, mornar i fizički radnik"  kako je opisan u prvoj biografiji tridesetih godina. A upravo su njegove knjige vjerodostojni svjedoci različitih interesa  ovog najsvestranijeg istarskog erudita. Smještene su na 7 knjižničnih polica i ormara iz Mirkovićeva radne sobe. Tu se nalazi i starinski pisaći stol, stolica, radio-aparat iz tridesetih godina, tintarnica, pepeljara, bugačicu, poneku fotografiju i kletka za ptice iz koje su se šezdesetih godina  prošlog stoljeća glasali njegovi ljubimci – gardelini. Naime, ovaj se svestrani akademik  u to vrijeme intenzivno bavio pticama, a  prema kazivanju njegovih sinova, imao je u jednom trenutku čak 147 gardelina i kanarinaca u njihovom zagrebačkom stanu.

Svi ovi predmeti zajedno s knjižnom ostavštinom istinski su materijalni otisak Mijinog bogatog života na spomen svima koji ga čitaju i vole.

Knjižna ostavština Mije Mirkovića se prvenstveno sastoji od knjiga i časopisa koje je sakupljao tijekom svog života. Iako to nije njegova kompletna biblioteka, već dvije trećine od ukupnog broja Mirkovićevih knjiga, njihov sadžaj jasno pokazuje struke kojima se bavio i koje su ga zanimale – prvenstveno je to poljoprivreda, ekonomija, povijest i politika, ali ima i knjiga s književnom tematikom. Knjige su  popisane i svakodnevno dostupne istraživačima lika i djela Mije Mirkovića ali i grupama školske djece koje sa zanimanju i radošću razgledavaju knjige i predmete velikog zavičajnog književnika kojeg ovdje upoznaju na drukčiji način no u školi. Ovdje mogu vidjeti njegove originalne zapise i komentare na marginama knjiga, predmete kojima se služio, mogu sjediti na stolici potpisanoj njegovim inicijalima..  i pročitati svih 18 pseudonima kojima se Mijo Mirković služio..i čuti neke nepoznate  i neobjavljene priče iz njegova životopisa koje prenosimo usmenom predajom samo u Spomen sobi Mije Mirkovića..