Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Sveučilišne knjižnice u Puli

Na 1. katu Sveučilišne knjižnice u Puli postavljena je izložba posvećena  secesiji  autorice Damjane Frančić. Izloženi su grafički listovi iz Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnice . Povod izložbe je Svjetski dan secesije koji se obilježava 10. lipnja (jer su na taj dan umrli Antoní Gaudi i Ödön Lechner, karizmatični arhitekti secesijskog pokreta). Izložba će se moći pogledati do kraja lipnja.  Izdanjem Svjetskog dana secesije 2022. godine, udruga Réseau Art Nouveau Network želi odati počast tipografiji i utjecaju koji je imala na umjetnost i život početkom 20. stoljeća.      
U povodu manifestacije Noć knjige...
Omnibus – prvi hrvatski dnevnik u Istri Početkom XX. st. sa zaoštravanjem nacionalno-političkih sukobljavanja nameće se potreba dnevnog izdavanja novina u svrhu pridobivanja javnog mnijenja i političkog mobiliziranja javnosti, poglavito zbog potrebe promptnog reagiranja na svakodnevne kritike i napade novina konkurentske stranke.
Sveučilišna knjižnica u Puli ima novu...
Mrežno sjedište Sveučilišne knjižnice od danas ima novu adresu i novi dizajn, a dostupna je na adresi http://skpu.unipu.hr/
Objavili smo novine „Gore srca....
  Na portalu INO („Istarske novine online “) objavili smo novine „Gore srca. Vjerski list za Istru“ (Trst; Rijeka; Zagreb, 1946. - 1952.).  Izvornik novina čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Iz medija: Redizajnirana i...
Glas Istre donosi članak o od nedavno dostupnoj redizajniranoj i moderniziranoj web-stranici projekta INO (Istarske novine online), koja je nadopunjena digitaliziranim izdanjima, a na kojoj su dostupne sve relevantne informacije i novosti u sklopu ovog projekta Sveučilišne knjižnice u Puli.
Predstavljanje knjige prof. dr. sc....
Sveučilišna knjižnica u Puli, Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta u Puli i Centar za kulturu Grada Krka pozivaju vas na predstavljanje knjige Slavena Bertoše "Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja" koje će se održati 1. prosinca u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, uz poštivanje potrebnih epidemioloških mjera.
Iz medija: Prigodna izložba povodom...
Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica. Tim povodom u Sveučilišnoj knjižnici u Puli knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić postavile su izložbu "Knjižnice - znanja riznice". Izložba se može pogledati do 30. studenog.
Iz medija: Novi broj časopisa Fantom...
Knjiga transmedijski analizira političnost stilskih izražajnih sredstava u filmu i književnosti. Ovaj je broj Fantoma slobode (ur. Ivana Rogar) ponešto slobodniji od dosadašnjih utoliko što razbija njegovu ustaljenu strukturu proza–poezija–esej. U ovom je broju naglasak stavljen i na teoriju. U rubrici Kontejner donosimo ulomak iz knjige teoretičarke Sunčane Tuksar  Unutarnji poslovi književnih figura  koja je nedavno objavljena u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Knjiga govori o političnosti stilskih izražajnih sredstava u filmu i u tu svrhu analizira književnost i razne filmove. Kolegiji multimodalne semiotike, postklasične naratologije i transmedijskog storytellinga uzimat će u obzir "vanjsku politiku" Unutarnjih poslova.