Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Sveučilišne knjižnice u Puli

Autor: Ivan Kraljević
Japanski film "Obrazovanje i...
U srijedu 7. lipnja od 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli bit će prikazan japanski dokumentarni film na engleskom jeziku „Obrazovanje i nacionalizam“ iz 2022. godine. Glavna tema je pitanje odnosa i granice između obrazovanja i politike. Zbog povijesnih događa iz prve polovice XX stoljeća, u Japanu je nakon Drugog svjetskog rata obrazovanje bilo jasno odvojeno od politike. No to se zadnjih godina naglo mijenja. Pod sloganom reforme obrazovanja, sustav prosudbe udžbenika jača svoj utjecaj. Stoga se otvara pitanje: kome, zapravo, obrazovanje pripada? Film je osvojio nagradu Kongresa japanskih novinara, kao i nagradu Japan Film Pen Cluba. Prikazan je s velikim uspjehom na međunarodnom festivalu u Busanu, Južnoj Koreji, kao i na festivalu nezavisnog filma BAFICI u Buenos Airesu. Nakon projekcije publici će se preko interneta pridružiti gosti iz Japana koji će sudjelovati u diskusiji o filmu. Gosti su redateljica Hisayo Saika i nagrađivani novinar i publicist Yukihiko Kimura. Razgovor s japanskog na hrvatski prevodi docentica Dragana Špica. Događaj organizira Odsjek za azijske studije u suradnji s Klubom studenata povijesti ISHA Pula.

Autor: Ivan Kraljević
Šumski vrt u gradu – Petra Pavleka
“Šumski vrt u gradu“ naslov je predavanja koje će 1. lipnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Petra Pavleka. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Solarizacija Pule: energija u rukama...
“ Solarizacija Pule: energija u rukama građana “ naslov je predavanja koje će 25. svibnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati  Ivan Zoković . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ako vas zanima kako u vlastitom domu početi koristiti obnovljive izvore energije, u prvom redu solarne panele, svakako nam se pridružite.

Autor: Ivan Kraljević
Nastavak revizije Zavičajne zbirke...
  Zbog revizije Zavičajne zbirke "Histrica", dio knjiga iz tog fonda neće biti dostupan za posudbu od 5. 6. do 15. 9. 2023. godine. Molimo da provjerite dostupnost građe upitom na skpu@unipu.hr ili pozivom na 388-831. Hvala na razumijevanju.

Autor: Ivan Kraljević
RADIONICA PISANJA HAIKU POEZIJE (18....
Haiku pjesnik Dejan Pavlinović vodi ciklus od dvije radionice pisanja haiku poezije. Predavanja i radionice obuhvaćaju upoznavanje s raznim aspektima japanske kulture, povijest i tehnike pisanja haiku poezije, pisanje vlastitih haiku pjesama, analizu i razgovore o tekstovima te upoznavanje s drugim formama haiku izražaja (fotohaiku, kolaborativni haiku). Dejan Pavlinović je priznati haiku pjesnik i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada za haiku poeziju. Prva radionica održava se u četvrtak 18. svibnja od 20 do 21.30, a ciklus se nastavlja sutradan u petak 19. svibnja od 20 do 21.30 u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Molimo Vas da vaše sudjelovanje na radionici prijavite na mail: dejan.pavlinovic@gmail.com

Predstavljanje knjige Olega Mandića...
U četvrtak, 18. svibnja 2023., s početkom u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli Klub studenata povijesti- ISHA Pula u suradnji s Istarskim povijesnim društvom organizira predstavljanje knjige Život obilježen Auschwitzom, Olega Mandića, posljednjeg čovjeka koji je napustio logor Auschwitz i jednog od rijetkih živih svjedoka užasa Holokausta. Knjigu Život obilježen Auschwitzom koja je prepuna optimizma, inspiracije i podsjetnika kako se zlo u svojem najgorem obliku uvijek može vratiti napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Oleg Mandić, čovjek kojega su sa samo jedanaest godina njemačke okupacijske snage u Opatiji zajedno s majkom i bakom zatočile, zadržao je bez obzira na sve proživljene užase dječačku znatiželju, zarazan osmijeh i snagu za poticaj na razmišljanje o boljem i pravednijem svijetu. Knjigu će predstaviti autor Oleg Mandić i urednik Neven Šantić, a povjesničar Igor Šaponja će dati uvid u  povijesni kontekst. Moderator će biti student Tin Celner.

Autor: Ivan Kraljević
Stručni skup "A. Smareglia =...
Društvo Smaregliana, Istarsko povijesno društvo i Sveučilišna knjižnica u Puli na Dan Europe (9. svibnja) progovaraju o našem velikom skladatelju Antoniju Smaregli, osobi koja je svojim opernim djelima odavno pozicionirala Pulu u Europi. Ujedinjeni u potrebi za sveobuhvatnim nastavkom istraživanja njegova života i djela, progovaramo ne samo o njegovom glazbenom stvaralaštvu, do danas nedovoljno prepoznatom u našoj sredini, već i o povijesnom razdoblju u kojem je živio. U tom kontekstu, pod sloganom "Smareglia = opera = Europa" želimo, također, upoznati povjesničare, muzikologe, studente, ali i sveopću javnost s vrijednom ostavštinom maestra Smareglie koju čuva pulska Sveučilišna knjižnica.    Program Juliana Ličinić van Walstijn: „Značaj Smareglinih opera u Europi” Mihovil Dabo: „Austrijska Pula u Smareglino doba” Milan Radošević: „Antonio Smareglia između nade i melankolije: posljednje desetljeće života (1918. - 1929.)” Gorka Ostojić Cvajner: „AS - Antonio Smareglia u kontekstu starogradske jezgre Pule” Glazbeni intermezzo: Antonio Smareglia „Ruba ai fiori”, „Nell’onde chiare” Ivana Mikulčić, sopran, u klasi izv. prof. art. Sofije Cingula Dorijan Jarnjak, klavir, u klasi doc. dr. art. Charlene Ferrugia Božac

Autor: Ivan Kraljević
Put u Liliput: Utjecaj klimatskih...
“Put u Liliput: Utjecaj klimatskih promjena na živi svijet na Zemlji“  naslov je knjige koju će 12. svibnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli predstaviti autor dr. sc.  Mladen Šolić . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Festival znanosti u Sveučilišnoj...
Sveučilišna knjižnica u Puli uključila se u Festival znanosti bogatim programom.  Priroda i društvo – tema je ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se širom Hrvatske događa od 2003. godine te je i dalje najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Priroda i društvo susreću se i u osobi čovjeka, zoon politicona. Priroda i društvo posebno se intenzivno prožimaju i u pitanjima zaštite prirode, ekologije. Znanost je društvena pojava, predmet njezina interesa su priroda i društvo, a cilj da svijet učini boljim i sretnijim mjestom.  

Autor: Ivan Kraljević
Noć knjige u Sveučilišnoj knjižnici u...
Sveučilišna knjižnica u Puli se bogatim programom uključila u dvanaestu Noć knjige, koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja), a koja će se ove godine zbog vikenda obilježiti 21. travnja.   

Promjene u bioraznolikosti ihtiofaune...
“Promjene u bioraznolikosti ihtiofaune Sredozemnoga/Jadranskoga mora: postoje li razlozi za zabrinutost?“ naslov je predavanja koje će 20. travnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati prof. dr. sc. Jakov Dulčić. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Regenerativna arhitektura – Veljko...
Arhitekt  Veljko Armano Linta  održat će 13. travnja u 18 sati online predavanje  “Regenerativna arhitektura”  koje će se moći pratiti na poveznici  https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli. Regenerativna arhitektura je arhitektura koja istovremeno ispunjava čovjekove potrebe i doprinosi obnovi i dobrobiti zajednica u koje je čovjek uključen, kako onih društvenih, tako i ekoloških. Više o tome saznajte na predavanju koje drži Veljko Armano Linta. Veljko Armano Linta je arhitekt i certificirani Gaia Education trener za održivost. Direktor je studija Armano Linta i projektant kuća koje koriste regenerativna rješenja, a kao edukator radi s nastavnicima, lokalnim zajednicama, stručnjacima, učenicima, studentima i udrugama građana.

Priroda Hrvatske s naglaskom na Istru...
“Priroda Hrvatske s naglaskom na Istru“ naslov je predavanja koje će 6. travnja u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati biolog, pisac, fotograf i snimatelj Goran Šafarek. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Nova prijenosna računala u Knjižnici...
Filozofski fakultet omogućio je studentima korištenje 6 prijenosnih računala u Knjižnici Filozofskog fakulteta i Muzičke akademije za pisanje seminarskih radova, zadaća te završnih i diplomskih radova. Knjižnica je otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati.

Autor: Ivan Kraljević
Kviz općeg znanja u Sveučilišnoj...
Studentski zbor u Puli i Sveučilišna knjižnica u Puli organiziraju kviz općeg znanja koji će se održati 31.3. u 19 sati u Sveučilišnoj knjižnici.    

Zeleno financiranje: izazov...
“Zeleno financiranje: izazov tranzicije na okolišno održivo i niskougljično društvo“ naslov je predavanja koje će 24. ožujka u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Izložba "Stari hrvatski...
Odsjek za kroatistiku poziva sve zainteresirane na izložbu  Stari hrvatski pravopisi , koja će biti otvorena od 13. do 17. ožujka 2023. u Sveučilišnoj knjižnici u Puli (Herkulov prolaz 1). Otvorenje i predavanje  Stari hrvatski pravopisi , koje će održati doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta, bit će u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. u 18 sati. Prezentacija radova studenata kroatistike pod naslovom  Srednji vijek - dalek i stran ili blizak i poznat?  i pod mentorstvom doc. dr. sc. Dubravke Dulibić-Paljar održat će se u četvrtak, 16. ožujka 2023. u 16 sati. Dobro nam došli!

Autor: Ivan Kraljević
Radionica "Klupko na tanjuru"
Otvorene su prijave za besplatnu radionicu "Klupko na tanjuru" koju će voditi  Naike Dapiran, a održati će se 18.3. u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.  

Društvenim parkovima i voćnjacima...
“Društvenim parkovima i voćnjacima protiv klimatskih promjena“  naslov je predavanja koje će  16. ožujka u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli  održati sociologinja i aktivistica  Vesna Janković . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Sveučilišna knjižnica u Puli ponovo...
Noćni rad je usluga Sveučilišne knjižnice u Puli koja je uvedena 10. siječnja 2011. godine na zahtjev studenata. Za vrijeme korona mjera 2020. godine noćni rad je bio privremeno ukinut, a od 1. ožujka ga ponovo nudimo kao vrijednu uslugu koja članovima knjižnice omogućuje rad u knjižnici od 20 sati do ponoći.   Više o usluzi Noćnog rada.

Autor: Ivan Kraljević
Izložba "B strana: glazba koja...
Studenti Muzičke akademije u Puli imaju programom studija propisanu literaturu – notnu građu, no u Knjižnici se čuvaju i druge partiture opera, simfonija, koncerata te građa iz povijesti glazbe, etnomuzikologije, metodike instrumenata, uz udžbenike za glazbenu kulturu, solfeggio i harmoniju. Izložene su partiture koje je 1950-tih i 1960-tih godina tiskala većinom Muzička naklada, koje su manje poznate, a želimo ih pokazati studentima. Izložbu su pripremile viša knjižničarka Damjana Frančić i knjižničarska tehničarka Sonja Brhanić.  

Autor: Ivan Kraljević
Sjećanje na Miju Mirkovića – Matu Balotu
Sjećanje na Miju Mirkovića – Matu Balotu (Rakalj, 28.09.1898. – Zagreb, 17.02.1963.) 17. veljače 1963. umro je Mijo Mirković – Mate Balota ekonomist, književnik, povjesničar, sociolog diplomat i novinar. U Sveučilišnoj knjižnici prisjećamo ga se izložbom „Iz fonda Sveučilišne knjižnice“ izloživši različita izdanja Balotinih književnih djela, kao i notnih zapisa uglazbljenih pjesama za godišnje susrete zborova „Naš kanat je lip“. Naravno, posjet Spomen sobi Mije Mirkovića uvijek je moguć, po dogovoru. Dobrodošli!

Autor: Ivan Kraljević
U sklopu E-kulture započela...
U sklopu projekta Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske  „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“  u Sveučilišnu knjižnicu u Puli je 8. veljače stigao veliki skener na kojem će se iduća tri mjeseca digitalizirati Glas Istre, od 1969. godine kada je Glas Istre postao dnevnik pa do 80-ih godina, a već su digitalizirani prvi raritetni brojevi iz sredine 40-ih. Početak digitalizacije poklopio se s 80-om godišnjicom Glasa Istre. Građu digitaliziraju studenti pulskog Sveučilišta koji su prošli edukaciju o postupku skeniranja i obrade preslika građe. Osim Glasa Istre, digitalizirat će se i druga važna građa, vezana za Pulu i Istru koja je unikatna i nemaju je druge knjižnice u zemlji. Projekt se provodi u suradnji s nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom iz Zagreba.

Digitalizacija starih knjiga na temu...
U okviru projekta “Digitalizacija historiografske literature” Istarsko povijesno društvo započelo je, nakon uspješne digitalizacije starih časopisa i zbornika, i digitalizaciju starih knjiga na temu povijesti Istre. 

Sveučilišna knjižnica na Danima...
Sveučilišna knjižnica u Puli sudjelovala je na Danima otvorenih vrata Sveučilišta 9. veljače. Prezentaciju voditelja Ivana Kraljevića možete preuzeti ovdje .

Autor: Ivan Kraljević
Otvorene su prijave za besplatnu...
Otvorene su prijave za besplatnu radionicu ˝Polupani lončići” koju će voditi psihologinja Luana Poleis  @luana_poleis . Radionice će se održati prema sljedećem rasporedu 9.2. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Obrađuje se cijela knjiga te je prije radionice potrebno pročitati knjigu. Jesti da se popune sve praznine, onda, po mogućnosti, povraćati. I tako u krug. Želja za hranom, gađenje, kontrola, pritisak. Željeti voljeti se i 'gaditi' se sebi. Željeti prestati, obećati, a biti zarobljena. Na susretu ćemo razgovarati o romanu "Polupani lončići", istinita ispovijest o borbi s bulimijom, autorice Jasne Šurina. Kroz biblioterapijski pristup istraživati ćemo naše razumijevanje i poznavanje bulimije, tihog poremećaja hranjenja kojeg danas proživljava velik broj osoba, pripadnika različitih spolova. Jedna od najvećih zabluda, kako nas i Jasna u svojoj ispovijesti uči, je misliti da osoba može prestati prejedati se kad god poželi. Traže je da obeća, da postane "normalna" jer svojim ponašanjem izaziva brigu kod drugih, a to nije u redu. Želi li Jasna da netko brine o njoj? Tko je Jasna koja se krije u svakom od nas? Godine bulimije, intenzivnim i direktnim autoričin rječnikom, bez dlake na jeziku - možemo zagrepsti svoju površinu i saznati kako odnos sa hranom utječe na nas i mi na njega. Kroz čitanje i vođeni razgovor principima biblioterapije (knjigoterapije) možeš konačno uloviti svoje procese i pružiti novi smisao razumijevanja sebe. Susret vodi: Luana Poleis, mag.psych., psihologinja i psihoterapeutkinja, stručnjak biblioterapije i terapijskog pisanja. Aktivna u udruzi Snaga u meni, radi u privatnoj praksi u Istri skoro deset godina. Terapijski radi s odraslima i obiteljima te provodi edukacije usmjerene na dobrobit pojedinca. Obožava riječi u svim oblicima (razgovor, čitanje, pisanje), automobile, šetnje sa psom Adamom i preispitivanje istine. Broj sudionika je ograničen, do 10 osoba po radionici. Trajanje radionice je 1 do 1,5 h. Vaše prijave zaprimamo na naš e-mail: udruga.snagaumeni@gmail.com Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije.

Autor: Ivan Kraljević
Predstavljenje knjige  Paul...
U povodu 180. godišnjice rođenja Paula Kupelwiesera (1. veljače 1843. – 20. ožujka 1919.) Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, uz potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba, pozivaju Vas na predstavljanje knjige Paul Kupelwieser na Brijunima - zbornik radova Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (1843. – 1919.) - (Brijuni – Pula; 11. i 12. X. 2019.). Promocija će biti održana u srijedu, 1. veljače 2023. u 18 sati u Središnjoj knjižnici (Kandlerova 39).  O knjizi će govoriti: dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac i urednici Brigitta Mader i Bruno Dobrić. Knjigu je izdala Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te je objavljena uz potporu Grada Pule i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Autor: Ivan Kraljević
Sveučilišna knjižnica u Noći muzeja
PROGRAM SVEUČILINE KNJIŽNICE U NOĆI MUZEJA: Od 18 sati do ponoći otvoreni su: 1. Spomen-soba Antonija Smareglie (Augustov prolaz 3) 2. Mornarička knjižnica   (Leharova 1, Dom hrvatskih branitelja) 3. Sveučilišna knjižnica u Puli (Herkulov prolaz 1) Predavanje ĐE NI GOBIĆ BRAVAR "PULA MUZEJ - MUZEJ U PULI", u 20 sati Izbor kulturne baštine Sveučilišne knjižnice (mala čitaonica) Izložba o avangardi (hodnik na 1. katu) Spomen-soba Mije Mirkovića (2. kat)

Radionica ˝Tijelo dom” Ivane Kurtov u...
Otvorene su prijave za radionicu ˝Tijelo dom” koju će voditi Ivana Kurtov. Radionice će se održati uživo na dvije lokacije. Na radionicama voditeljica će obrađivati teme iz knjige Rupi Kaur: “Tijelo dom”. Kroz svoje pjesme autorica nastoji ponovno integrirati u cjelinu um, srce i tijelo. Važne teme  kojih se dotiče su tijelo žene i prihvaćanje vlastitog tijela, partnerski i intimni odnosi, samovrednovanje kroz rad, odabiranje nježnosti prema sebi u odnosu na postavljanje previsokih ciljeva. 

Autor: Ivan Kraljević
Koncert "Pulski glazbenici...
Koncert "Pulski glazbenici izvode pulske skladatelje" održat će se u ponedjeljak 26. prosinca u 12 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Organizator koncerta je Sveučilišna knjižnica u Puli.    

Autor: Ivan Kraljević
10. Brazilski dani u Puli od 14. do...
16.12.2022. u 18 sati / Sveučilišna knjižnica u Puli / Marija Živković, Etnografski muzej u Zagrebu: Braća Seljan - hrvatski istraživači u Južnoj Americi  - predavanje

"Neukroćena" - radionica...
Besplatnu radionicu ˝Neukroćena” vodit će Vedrana Fontana Mikulić. Radionice će se održati uživo na dvije lokacije. Na radionicama voditeljica će obrađivati teme iz knjige Glennon Doyle: “Neukroćena”.Autorica knjige na autentičan način progovara o svojoj realnosti obiteljskog života i svim promjenama koje je odlučila napraviti da živi život ispunjen u skladu sa svojim željama i potrebama. Govori o rizicima koje je odlučila napraviti ne bi li ponovno pronašla sebe. Sebe doživljava kao odgovornu majku koja želi svoju djecu naučiti živjeti punim plućima i biti osoba koja zaista jesi. Knjiga je namijenjena svim osobama zainteresiranima za ove teme.  Autorica je imala bulimiju u prošlosti i iako u ovoj knjizi ne govori o oporavku od poremećaja hranjenja nudi uvid u kompleksnu sliku sebe kao osobe koja se skrivala, između ostalog, i iza poremećaja hranjenja. 

Budućnost znanosti u doba društvenih...
“Budućnost znanosti u doba društvenih kriza” naslov je online-predavanja koje će 5. prosinca u 18 sati održati dr. sc. Marija Brajdić Vuković, a koje će se moći pratiti na poveznici https:// ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Uloga vodika u energetskoj...
“Uloga vodika u energetskoj tranziciji” naslov je online-predavanja koje će 24. studenog u 18 sati održati izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač, a koje će se moći pratiti na poveznici https://ovh.unipu.hr/b/iva-cru-adp . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli.

Poziv na predstavljanje zbornika...
U srijedu, 23. studenog u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici bit će predstavljen zbornik znanstveno-stručnog skupa "500 godina Flaciusa", koji uključuje 12 znanstvenih i 6 stručnih studentskih radova uz pregled rariteta pulske Flaciane. Uz pozdravne riječi prorektorice za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr sc. Mirjane Radetić-Paić i dekanice FET "Dr. Mijo Mirković" izv. prof. dr. sc. Ksenije Černe te voditelja Sveučilišne knjižnice Ivana Kraljevića, zbornik će predstaviti recenzent prof. dr. sc. Slaven Bertoša, urednice doc. dr. sc. Nataša Urošević i doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup te Dijana Muškardin, prof.

Autor: Ivan Kraljević
Radionica ˝Fitness i napolitanke”
Otvorene su prijave za radionicu ˝Fitness i napolitanke” koju će voditi autorica knjige Mateja Klemenčić Klicper. Radionice će se održati uživo na dvije lokacije. Na radionicama voditeljica će obrađivati teme iz vlastite knjige Mateja Klemenčić: “Fitness i napolitanke” koja govori o: osobnom iskustvu poremećaja hranjenja autorice koje je autorica odlučila prenijeti na papir kako bi osvijestila problem poremećaja hranjenja koji živi i raste u tišini među svima nama. Knjiga je namijenjena bilo kome tko je na bilo koji način proživio zabrinutost izgledom svog tijela i hranjenjem, kao i onima koji žele bolje razumijeti svoje voljene i oboljele.

Autor: Ivan Kraljević
Predstavljanje studentskog zbornika...
Predstavljanje studentskog zbornika "Sulejmanovih 500 godina" održati će se u petak 11. studenog u 17,30 u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. O zborniku će govoriti urednik mag. hist. Kristijan Žgaljardić te recenzenti dr. sc Ivan Jurković i dr. sc. Robert Kurelić. Dobro došli.  

Autor: Ivan Kraljević
Organski uzgoj voća i povrća u...
“Organski uzgoj voća i povrća u Hrvatskoj i ruralni razvoj“ naslov je predavanja koje će 10. studenog u 17 sati u Stanici 50 na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli održati dr. sc. Armano Srbljinović. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre, Sveučilišna knjižnica i Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”.  

Autor: Ivan Kraljević
Što osjećamo prema knjigama? -...
U organizaciji Filozofskog fakulteta u Puli, a u suradnji s Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku i Hrvatskim čitateljskim društvom, bit će održano zanimljivo predavanje doc. dr. sc. Lovre Škopljanca s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Naslovljeno je Što osjećamo prema knjigama?, interaktivnog je karaktera, a namijenjeno studentima i nastavnicima bez obzira je li im književnost u središtu profesionalnog usmjerenja ili nije. Otvoreno je i za javnost. Pozivamo sve zainteresirane da dođu u srijedu, 9. studenog u 14 sati u predavaonicu koja se nalazi u zgradi Studentskog doma, Paviljon 1, u Preradovićevoj 9. Za sve one koji nisu u mogućnosti osobno doći, a zanimalo bi ih čuti kakve osjećaje u nama pobuđuju knjige, predavanju se može pristupiti na sljedećem linku: https://unipu- hr.zoom.us/j/91784877406?pwd=WGh0VEIzSmN2Rmx3M0VqZXhaNjZYZz09 Predavač, inače, ovih dana boravi u Puli gdje u Sveučilišnoj knjižnici razgovara sa čitateljima kao ispitanicima njegova znanstveno-istraživačkog projekta Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici koji provodi uz potporu Hrvatske zaklade za znanost.

Autor: Ivan Kraljević
Volite li razgovarati o književnosti?
U prostoru Sveučilišne knjižnice u Puli imate priliku učiniti upravo to i pritom pomoći u prikupljanju podataka za znanstvenu studiju o hrvatskim neprofesionalnim čitateljima. Dakle, ako vam u opisu posla nije da čitate književne tekstove, istraživači s projekta PoKUS bili bi zahvalni kada biste izdvojili oko pola sata svojega vremena da u razgovoru s njima kažete kako pamtite neke knjige koje ste pročitali. Ukoliko želite znati više, pročitajte informativno pismo u nastavku i javite se knjižničarima da Vas upute na kontakt istraživača.

Zašto je (i) Puli neophodna...
“Zašto je (i) Puli neophodna energetska zajednica i zašto ju zakonodavac onemogućava?“ naslov je predavanja koje će 3. studenog u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati Vjeran Piršić. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Sigurnost u klimatskoj i energetskoj...
“Sigurnost u klimatskoj i energetskoj krizi“ naslov je predavanja koje će 27. listopada u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati predsjednik Zelene akcije Luka Tomac. Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pokrenut je postupak izbora voditelja...
Sukladno Članku 7.  Pravilnika o radu Sveučilišne knjižnice  Stručno je vijeće pokrenulo postupak za odabir pristupnika za voditelja Sveučilišne knjižnice, koji se bira među njezinim zaposlenicima, objavom na mrežnim stranicama Sveučilišta. Za voditelja se mogu javiti zaposlenici Sveučilišne knjižnice koji ispunjavaju uvjete utvrđene Zakonom o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i općim aktom Sveučilišta. Pristupnici su dužni u roku od petnaest dana od dana objave pokretanja postupka dostaviti prijavu s dokumentacijom o ispunjavanju uvjeta i program rada za mandatno razdoblje za koje se vrši imenovanje, na adresu: Sveučilišna knjižnica u Puli, Herkulov prolaz 1, Pula te elektronički na  lena.rojnic@unipu.hr .

Autor: Ivan Kraljević
Povratak na redovno radno vrijeme
Sveučilišna knjižnica u Puli se od 24.10.2022. godine vraća na redovno radno vrijeme.  

Autor: Ivan Kraljević
Mjesec hrvatske knjige u Sveučilišnoj...
Sveučilišna knjižnica se tradicionalno uključuje u Mjesec hrvatske knjige akcijama "Vrati knjigu bez zakasnine" i " 50% popusta na godišnji upis".

Predavanje Tomislava Medaka...
"Ekonomija bez društva, društvo bez prirode" naslov je predavanja koje će  20. listopada  u 17 sati u  Sveučilišnoj knjižnici u Puli  održati dr. sc. Tomislav Medak . Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Ivan Kraljević
Radno vrijeme
Knjižnica do daljnjega radi u jednoj smjeni i to od 8 do 16 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom te od 12 do 20 sati utorkom i četvrtkom , počevši s 5.10.2022. godine.

Predavanje o znanosti i...
Knjižnica Arheološkog muzeja Istre u Puli, Sveučilišna knjižnica u Puli, Gradska knjižnica i čitaonica u Puli i Društvo bibliotekara Istre s veseljem Vas pozivaju na tribinu dr. sc. Ivana Lorencina i mag. phys. Antona Perkova „ Znanost i pseudoznanost “ u petak, 23. rujna 2022. u 12 sati u Arheološkom muzeju Istre u Puli (Carrarina 3). Radujemo se Vašem dolasku!

Autor: Ivan Kraljević
TIK - Tjedan istarskih knjižnica
Društvo bibliotekara Istre već četvrtu godinu organizira   TIK - Tjedan istarskih knjižnica . Ovogodišnja tema je posvećena znanosti, odnosno razlici između pseudoznanosti i znanosti, a odvijat će se pod sloganom  Pravi rub znanosti . Mnogo je  literature o mogućoj novoj znanosti, knjiga od kojih neke pišu stručnjaci, koji argumentirano predviđaju razvoj znanosti, a neke površno informirani pojedinci koji zalaze u područja koja dovoljno niti poznaju niti razumiju. Ovi drugi govore o pseudoznanosti i često su motivirani zaradom. Svjesni smo velikog interesa čitatelja za ove teme te istovremeno nedovoljne kritičnosti prema takvoj vrsti literature. Ako sami nisu stručnjaci u nekom području, čitatelji teško mogu razlikovati pseudo i pravu znanosti u zametku. Teze koje se ponekad sreću u takvim tekstovima zvuče privlačno i utemeljeno jer se koriste znanstvenom terminologijom, tvrdnje su ispravno logički konstruirane, ali nemaju veze s pravom znanošću. DBI želi pomoći svojim korisnicima da nauče razmišljati kreativno a trezveno, oslanjajući se na svoje knjižnice s punim povjerenjem! Sveučilišna knjižnica se tradicionalno u Tjednu istarskih knjižnica (19.-23.9.2022.) uključuje u akciju s popustom od 50 %  popusta na godišnju članarinu.

Besplatno mjesečno članstvo te 50 %...
Suosjećamo s kolegicama i kolegama iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula zbog požara koji ih je nedavno zahvatio. Želimo im brzu sanaciju štete i normalizaciju poslovanja. U želji da se solidariziramo s korisnicima Gradske knjižnice koji su izgubili mjesto za rad i učenje nudimo svima  besplatno mjesečno članstvo te 50 % popusta na godišnje članstvo u Sveučilišnoj knjižnici u razdoblju od 23. lipnja do 15. srpnja.  Sveučilišna knjižnica u Puli radi cijelo ljeto: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 15 sati te utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati.

Obavijest o završetku radova na...
Završeni su radovi na uređenju dijela fasade (sjeverozapadna fasada uz rimsko kazalište) uz koju su arheolozi donedavno vršili iskopavanja. Ta su iskopavanja iskorištena za sanaciju tog dijela fasade (dužine 13 m, visine 2,7 m od stijene na kojoj leži zgrada).

Autor: Ivan Kraljević
Probni pristup bazi The Japan Times...
Otvoren je probni pristup bazi The Japan Times Archives  od 2.6. do 1.7.2022. godine. Baza će u tom razdoblju biti dostupna svima koji joj pristupe s prostora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. The Japan Times su najstarije japanske novine na engleskom jeziku, a The Japan Times Archives omogućuje jednostavno pretraživanje novinskih članaka na 600000 stranica kroz 124 godine, od osnutka 1897. do 2015. godine.

Organizirano predstavljanje knjige G....
Sveučilišna knjižnica je 31. svibnja organizirala predstavljanje knjige G. von Trappa "Do posljednjeg pozdrava zastavi". U utorak, 31. svibnja 2022., u 13 sati u Gerontološkom centru Vila Trapp (Budicinova 11) u Puli, Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizirala je  predstavljanje hrvatskog knjige Georga von Trappa "Do posljednjeg pozdrava zastavi: sjećanja austrijskog podmorničkog zapovjednika". Suorganizatori programa bili su Dom za starije i nemoćne A. Štiglić, Pula i pulsko Društvo "Viribus unitis". Pozdravnu riječ u ime organizatora održali su Bruno Dobrić, voditelj Sveučilišne knjižnice S, Johanna II von Trapp, unuka Georga von Trappa. a u ime nakladnika Ante Gverić, ravnatelj Državnoga arhiva u Zadru, i Marko Vukičević iz Hrvatskoga instituta za povijest.

Autor: Ivan Kraljević
Nastavak revizije Zavičajne zbirke...
Zbog revizije Zavičajne zbirke "Histrica", dio knjiga iz tog fonda neće biti dostupan za posudbu od 23.6. do 12.9.2022. godine. Molimo da provjerite dostupnost građe upitom na skpu@unipu.hr ili 388-831. Hvala na razumijevanju.

Autor: Ivan Kraljević
Na 1. katu Sveučilišne knjižnice u Puli postavljena je izložba posvećena  secesiji  autorice Damjane Frančić. Izloženi su grafički listovi iz Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnice . Povod izložbe je Svjetski dan secesije koji se obilježava 10. lipnja (jer su na taj dan umrli Antoní Gaudi i Ödön Lechner, karizmatični arhitekti secesijskog pokreta). Izložba će se moći pogledati do kraja lipnja.  Izdanjem Svjetskog dana secesije 2022. godine, udruga Réseau Art Nouveau Network želi odati počast tipografiji i utjecaju koji je imala na umjetnost i život početkom 20. stoljeća.      

U povodu manifestacije Noć knjige...
Omnibus – prvi hrvatski dnevnik u Istri Početkom XX. st. sa zaoštravanjem nacionalno-političkih sukobljavanja nameće se potreba dnevnog izdavanja novina u svrhu pridobivanja javnog mnijenja i političkog mobiliziranja javnosti, poglavito zbog potrebe promptnog reagiranja na svakodnevne kritike i napade novina konkurentske stranke.

Sveučilišna knjižnica u Puli ima novu...
Mrežno sjedište Sveučilišne knjižnice od danas ima novu adresu i novi dizajn, a dostupna je na adresi http://skpu.unipu.hr/

Objavili smo novine „Gore srca....
  Na portalu INO („Istarske novine online “) objavili smo novine „Gore srca. Vjerski list za Istru“ (Trst; Rijeka; Zagreb, 1946. - 1952.).  Izvornik novina čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Iz medija: Redizajnirana i...
Glas Istre donosi članak o od nedavno dostupnoj redizajniranoj i moderniziranoj web-stranici projekta INO (Istarske novine online), koja je nadopunjena digitaliziranim izdanjima, a na kojoj su dostupne sve relevantne informacije i novosti u sklopu ovog projekta Sveučilišne knjižnice u Puli.

Predstavljanje knjige prof. dr. sc....
Sveučilišna knjižnica u Puli, Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta u Puli i Centar za kulturu Grada Krka pozivaju vas na predstavljanje knjige Slavena Bertoše "Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja" koje će se održati 1. prosinca u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, uz poštivanje potrebnih epidemioloških mjera.

Iz medija: Prigodna izložba povodom...
Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica. Tim povodom u Sveučilišnoj knjižnici u Puli knjižničarke Sonja Brhanić i Ornela Žerić postavile su izložbu "Knjižnice - znanja riznice". Izložba se može pogledati do 30. studenog.

Iz medija: Novi broj časopisa Fantom...
Knjiga transmedijski analizira političnost stilskih izražajnih sredstava u filmu i književnosti. Ovaj je broj Fantoma slobode (ur. Ivana Rogar) ponešto slobodniji od dosadašnjih utoliko što razbija njegovu ustaljenu strukturu proza–poezija–esej. U ovom je broju naglasak stavljen i na teoriju. U rubrici Kontejner donosimo ulomak iz knjige teoretičarke Sunčane Tuksar  Unutarnji poslovi književnih figura  koja je nedavno objavljena u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Knjiga govori o političnosti stilskih izražajnih sredstava u filmu i u tu svrhu analizira književnost i razne filmove. Kolegiji multimodalne semiotike, postklasične naratologije i transmedijskog storytellinga uzimat će u obzir "vanjsku politiku" Unutarnjih poslova.